Vaginale schimmelinfectie tijdens je zwangerschap? Dit kun je doen

Zwanger Vera Guldemeester 20 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Heb je een jeukend en branderig gevoel daar beneden? Misschien heb je dan wel last van een vaginale schimmelinfectie. Dit kan erg vervelend zijn, maar gelukkig is het niet het einde van de wereld. Ook niet tijdens je zwangerschap. Hieronder hebben we handige informatie voor je klaarstaan die je helpt bij het herkennen en het oplossen van dit probleem.

Een vaginale schimmelinfectie wordt ook wel een candida infectie genoemd. In je vagina zijn van nature bacteriën en schimmels aanwezig. Het is zaak dat deze twee goed in balans zijn. Wanneer bepaalde schimmels de overhand krijgen wordt het natuurlijke evenwicht in je vagina verstoord en kan dit voor een candida infectie zorgen.

Vaginale schimmelinfectie tijdens zwangerschap

Wanneer je zwanger bent zorgen zwangerschapshormonen voor een lagere zuurgraad van je vagina. Hierdoor kunnen de bacteriën en schimmels zich snel en gemakkelijk vermeerderen en raakt het evenwicht sneller verstoord. Het is dus heel normaal dat je hier tijdens de zwangerschap één of meerdere keren last van krijgt. Het is gelukkig een onschuldige infectie en geen soa.  

Wat voel je bij een schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie kan wel voor ongemakken zorgen. Je kunt een candida infectie aan de volgende symptomen herkennen:

  • Jeuk in en rond de vagina
  • Branderig gevoel in en rond de vagina
  • Branderig gevoel tijdens het plassen of seks
  • Rode en gezwollen slijmvliezen van je vagina
  • Witte en korrelige afscheiding

Waardoor komt een vaginale schimmelinfectie?

Naast dat de zwangerschapshormonen voor een lagere zuurgraad van je vagina zorgen, kunnen ook andere aspecten ervoor zorgen dat je een vaginale schimmelinfectie krijgt. Als je bepaalde medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld prednison of antibiotica, zal je een grotere kans hebben op een vaginale schimmelinfectie tijdens de zwangerschap. Ook vrouwen met suikerziekte hebben door een verstoorde bloedsuikerspiegel eerder kans op deze infectie. Daarnaast krijgen vrouwen die hun vagina wassen met (vaginale)zeep doorgaans eerder last. Door de zeep kan het slijmvlies van je vagina geïrriteerd raken waardoor schimmels de overhand kunnen krijgen.

Wat kun je eraan doen?

Heb je last van een branderig en jeukend gevoel bij je vagina? Ga dan langs de huisarts, zeker tijdens een zwangerschap kun je beter geen risico nemen. Soms is er namelijk extra onderzoek nodig van bijvoorbeeld je afscheiding. De huisarts schrijft, als het om een schimmelinfectie gaat, een vaginale capsule, tablet of crème voor. Je zal zien dat de klachten na ongeveer 3 dagen afnemen. 

Zo kun je een vaginale schimmelinfectie proberen te voorkomen

Ook al is een vaginale schimmelinfectie tijdens je zwangerschap niet gevaarlijk, vervelend is het wel. Met de volgende tips kun je de kans op een infectie verkleinen.

1. Gebruik geen zeep of vaginale spoelingen

Hierdoor zal je de zuurgraad van je vagina verstoren en kunnen de slijmvliezen geïrriteerd raken. Je vagina reinigt zich zelf, dus wanneer je je vagina van buiten met water afspoelt is dit voldoende.

2. Katoenen ondergoed

Wanneer je ondergoed draagt van een synthetische zwetende stof, kunnen schimmels zich eerder vermenigvuldigen. Hierdoor heb je een grotere kans op een vaginale infectie tijdens de zwangerschap. Een betere optie is katoenen ondergoed.

3. Neutraal wasmiddel

Een wasmiddel met een lekkere geur is natuurlijk heerlijk, alleen voor je vagina niet zo goed. Was je ondergoed met een mild of geurloos wasmiddel zonder parfum. Hierdoor verklein je de kans op een infectie.

4. Gebruik inlegkruisjes

Wanneer je last hebt van afscheiding of urineverlies is het fijn om een inlegkruisje te gebruiken. Verschoon het wel een aantal keer per dag anders vergroot je de kans op een vaginale schimmelinfectie.

6x Mythen over je vagina die je echt niet meer moet geloven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme