Marleen Staal
Marleen Staal Algemeen 20 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Veilig online: 5 educatieve YouTube-kanalen

YouTube is een soort digitale speeltuin waar je kind uren kan spelen en zichzelf kan vermaken. Maar behalve wat leuke filmpjes kijken, is YouTube ook perfect om iets te leren. Van zelf een sieraden doos in elkaar knutselen tot leren over het zonnestelsel. Met deze leerzame YouTube-kanalen kun je je kind gerust achter dat schermpje laten kruipen.

Omdat YouTube de leeftijdsgrens hanteert vanaf 13 jaar (niet erg als je dit niet wist, wij trokken ook dat wenkbrauwtje omhoog), hebben ze sinds kort ook een speciale YouTube Kids app gelanceerd. Een veilige plek waar je kind naar hartenlust zijn schermtijd mee kan vullen.

Ideaal natuurlijk, maar hoe leuk een vlog of een tekenfilmpje ook is, het zou toch ook mooi zijn als die vierkante oogjes er ook nog wat opsteken of niet? Precies, dat dachten wij ook. Hoewel je het woord leerzaam of educatief misschien niet moet laten vallen bij je kinderen (erg gezellig klinkt het wellicht niet), kun je wel heel subtiel de volgende kanalen aanzetten.

Het Klokhuis

Het Klokhuis is het programma waar je vroeger zelf altijd naar keek en geheel volgens de trend heeft ook Het Klokhuis een eigen YouTube-kanaal. Dat betekent dat je niet meer klaar hoeft te zitten voor de buis – over old school gesproken – maar dat je op elk gewenst moment gewoon een kort filmpje kan aanzetten.

Van filmpjes hoe kroepoek wordt gemaakt tot handige video’s waarin telkens een begrip wordt uitgelegd, zoals wat vaccineren is of het verschil tussen hooi en stro. Geheel volgens de laagdrempelige stijl met een flinke dosis humor zoals je dat van het Klokhuis gewend bent.

National Geographic Junior

Als je kind zelf het liefst elke dag de tuin in duikt op zoek naar avontuur, dan is het kanaal van National Geographic Junior echt iets voor je kleine Chrisje Zegers. Van weetjes over verre landen en een kleine uitleg over een speciale diersoort: het komt allemaal aan bod. Alles wat je wilt weten over de aarde en wat er allemaal gebeurt zie je terug in de video’s.

Efteling Jokie

Of je nu regelmatig met Pardoes selfies maakt in de Efteling of niet, iedereen kent wel het aanstekelijke en eigenlijk ontzettend irritante deuntje van Carnaval Festival. Jokie, hét gezicht van de attractie, heeft op YouTube zijn eigen kanaal waarin hij allerlei avonturen beleeft. Daarnaast leert je kind met liedjes van Jokie en zijn vriendinnetje Jet hoe je tanden moet poetsen of hoe je pannenkoeken bakt.

NPO Zapp

Heb je een knutselgrage tiener in huis? Gelukkig hoef je zelf niet op te proppen te komen met fantastische ideeen, dat doet NPO Zapp voor je. Op hun kanaal leert Jill je via haar video’s alles over DIY’en. Van zelf lipgloss maken tot je eigen Barbie-taart in elkaar toveren. Geloof ons, daar gaan menige knutselhanden van jeuken.

ESA Paxi

Paxi is de mascotte van ESA Education, oftewel de European Space Agency. Paxi is een kleine groene ontdekkingsreiziger die samen met je kind de ruimte gaat ontdekken. Op alle vragen over het zonnestelsel geeft Paxi het antwoord. Of nou ja, op bijna alles. Stiekem nog best interessant om zelf ook af en toe een videootje mee te pikken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme