Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kinderen 26 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze veiligheidsregels voor slapende baby’s moet iedere ouder weten

Wanneer je net moeder bent geworden komt er van alles af. De gevoelens van liefde gieren door je lijf maar gaan uiteraard ook gepaard met angst. Want hoe gaat het met je kleintje? Om je een beetje meer gerust te stellen, delen we in dit artikel veiligheidsregels voor slapende baby’s.

Van de juiste slaaphouding tot voldoende ruimte.

Deze veiligheidsregels voor slapende baby’s moet iedere ouder weten

1. Schaf een stevig matras aan

Hoewel je kleintje vrijwel over in slaap kan vallen, wordt door veel experts aangeraden om een stevig matras voor je zoon of dochter aan te schaffen. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat een stevige ondergrond de kans op wiegendood aanzienlijk verminderd.

2. Leg je kleintje op zijn of haar rug

De veiligste positie voor je kleintje is het slapen op zijn of haar rug totdat hij of zij leert zichzelf om te rollen. Mocht je kindje zich eenmaal kunnen omrollen, dan is het ook oké om hem of haar op z’n buik te laten slapen.

3. Zorg voor een aangename temperatuur in de slaapkamer

Je hebt misschien de neiging om de slaapkamer van je kleintje extra warm te maken, maar dat kun je beter niet doen. Houd de kamer vooral fris en kleed je kindje niet te warm aan.

4. Zorg voor genoeg slaapruimte

Niks is natuurlijk lekkerder dan je kleintje dicht tegen je aan te hebben, maar toch wordt afgeraden je zoon of dochter daadwerkelijk bij jou in bed te laten slapen. Beter kun je kiezen voor genoeg, eigen slaapruimte voor je kleintje. Als je je baby toch dichtbij je wil hebben, zet dan de wieg naast je bed neer.

5. Hang voldoende rookmelders op

Uit vele onderzoeken blijkt dat veel huizen helaas niet voldoende rookmelders in huis hebben hangen. Het is dan ook verstandig deze aan te schaffen en zo nu en dan te controleren of de batterijen al op zijn of niet.

6. Laat je baby niet in een ruimte slapen waar dieren zijn

Je kat of hond kan nog zo lief zijn, het blijft wel een dier en dus is het niet verstandig om je kleintje in dezelfde ruimte te laten slapen als waar een beest is. Een hond of kat kan – zonder dat ze het doorhebben – stikkingsgevaar veroorzaken bij je baby door op zijn of haar gezichtje te zitten.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme