Laurien: ‘Ik wil voor Sinterklaas een andere baas’

Columns Laurien Bleeker 24 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Met drie kinderen is er altijd wel iets wat redacteur Laurien bezighoudt. Ze schrijft graag over van alles wat met (haar) kinderen en opvoeden te maken heeft. Een tip: lees het met een knipoog. Dit keer gaat haar column over de uitslag van de verkiezingen 2023.

“Het is kwart over zeven in de ochtend en meteen heb ik een lastig vraagstuk te behandelen. “Waarom kiezen mensen voor die stomme meneer die niet lief is voor iedereen en de aarde?”, vraagt mijn 7-jarige me. Hij heeft best wat meegekregen van de verkiezingen en snapt niets van deze uitslag. Rustig loop ik naar het koffiezetapparaat. Eerst koffie, want deze vraag moet ik even laten bezinken (en ik snap er zelfs ook niets van, dus ik moet even nadenken over het antwoord).

Waarom mag niet iedereen hier wonen?

Een goed antwoord is er niet natuurlijk, want ik weet het ook niet. Leg maar eens aan een kind uit waarom andere mensen vinden dat niet iedereen in dit land mag wonen. Of waarom niet iedereen het ermee eens is dat we anders om moeten gaan met onze planeet, omdat deze er anders niet meer is over een tijdje. Of waarom het klasgenootje naast hem verdrietig en bang is, bang om weggestuurd te worden uit Nederland.

Wordt hij de baas van Nederland?

Ik vertel hem dat iedereen een andere mening heeft en dat veel mensen het in de verkiezingen eens zijn met de mening van deze meneer. “Wordt hij dan de baas van Nederland?”, is zijn volgende vraag. Waarschijnlijk wel, samen met anderen, vertel ik hem. “Maak jij je zorgen, mama?” Ik leg hem uit dat ik me zeker zorgen maak, maar dat we ook een deel zelf in de hand hebben. Dat we lief moeten zijn voor elkaar en de mensen om ons heen. Dat we iedereen accepteren zoals ze zijn, zelfs als je iemand eigenlijk stom vindt, zoals deze meneer.

Ik wil voor Sinterklaas een andere baas

Ik zie dat hij nadenkt. Rustig drink ik mijn koffie op. Hij gaat weer spelen met zijn broertje. Met LEGO-poppetjes verzinnen ze hele verhalen over Sinterklaas, pepernoten en schoen zetten. Even later hoor ik hem met een vervormd stemmetje zeggen namens een van de poppetjes: “Ik wil voor Sinterklaas een andere baas.”

Ondanks mijn sombere stemming moet ik glimlachen. Ik leer nu dat het ooit wel goed komt. Misschien niet meteen en niet de komende jaren, maar wanneer deze lieve, slimme generatie volwassen is. Ooit zijn zij de baas in een mooiere, schonere, lievere wereld voor iedereen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme