Verloskundige Britte: ‘Door een gat in het bevalbad staat in no time de slaapkamer blank’

Columns Britte Kanters 10 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Britte  (30) is sinds 2013 werkzaam als verloskundige. Bij de Elle vroedvrouwen begeleidt ze ouders tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ze maakt dagelijks mooie, ontroerende, en grappige dingen mee. Op Famme deelt zij om de week haar verhalen.

‘Het is zover!’, zeg ik hardop als mijn telefoon gaat. De bevalling gaat beginnen. Aangezien het verkeer vast staat, besluit ik op mijn fiets te gaan. Als ik de straat uit ben, komt de regen met bakken uit de hemel. Meestal ben ik een optimistisch persoon, maar mijn positiviteit is vandaag ver te zoeken. Fietsen door de regen is namelijk niet één van van mijn favoriete bezigheden. Toch moet ik grinniken wanneer ik voorbij de stilstaande auto’s fiets. Zij kunnen dan wel droog zitten; ik kom tenminste vooruit.

Twintig minuten later parkeer ik mijn fiets. Ik ben tot mijn ondergoed doorweekt, en ril van de kou. Snel bel ik aan. Mijn collega is er gelukkig al, en informeert mij dat ik de geboorte nét heb gemist. Het gezinnetje heeft er een vierde gezonde baby bij. Ook tijdens de geboorte van haar eerste drie kinderen waren mijn collega’s erbij. De eerdere bevallingen verliepen gemakkelijk en snel. Het was dus geen verrassing dat deze bevalling ook snel zou verlopen. Je kunt een bevalling natuurlijk nooit voorspellen, maar vaak zien we dat als de eerste bevalling snel en gemakkelijk verloopt, dit vaak ook het geval is bij de volgende bevalling.

150 liter water

Ik hoor het je denken: je bent te laat, the job is done. Maar nee. Er is namelijk een klein probleempje. Een klein gaatje wel te verstaan. In het bevalbad. Zo gemakkelijk als de baby eruit kwam, zo gemakkelijk stroomt het water nu door de kamer. Binnen no time staat de hele slaapkamer blank. Water stroomt als een waterval over de trap naar beneden en creëert een vijver in de gang.

In een gemiddeld bevalbad gaat ongeveer zo’n 150 liter water. Binnen een paar minuten is hij bijna leeg. De moeder houdt haar baby stevig vast en kijkt me verschrikt aan. Even is het muisstil. Dan begonnen we allemaal te lachen. Eerst voorzichtig, maar al snel schateren we het uit, en lopen de tranen over onze wangen.

Ik haal de dweilen en emmers uit de kast en begin met de grote schoonmaak. Ruim twee uur laten glimmen de vloeren en liggen moeder en baby hoog en droog in de logeerkamer. Heerlijk onder een dekentje, te genieten van elkaar. Zo heeft elke bevalling z’n eigen verhaal, maar deze zal me nog heel lang bij blijven. Het voelt fantastisch om verloskundige te zijn. Op de terugweg naar huis regent het nog steeds. Maar niets kan mijn glimlach laten verdwijnen.”

Om de week houdt verloskundige Britte Kanters (30) je bij Famme op de hoogte van haar verhalen in de praktijk waar ze werkt.

verloskundige Britte, geboorteplan
Britte is werkzaak als verloskundige bij praktijk Elle vroedvrouwen. Bron: Eigen foto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen