Verveelt je kind zich? Met deze tips zet je hem zelfstandig aan het werk

Kinderen JM ouders 2 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

“Ik verveel me zooooo!” Zucht. Wij hebben vijf tips om verveelde kinderen zelf aan het werk te zetten. Laat kinderen zelf op zoek gaan naar manieren om zichzelf te entertainen. Op die manier leren ze er ook nog eens van.

Zo leren ze om creatief te zijn, problemen op te lossen en nieuwe passies te verkennen. Ook is het belangrijk voor kinderen om te weten dat verveling misschien een beetje ongemakkelijk is, maar ook iets is dat gewoon kan gebeuren en niet meteen altijd opgelost hoeft te worden. 

Tips als je kind zich verveelt

Sterker nog, af en toe vervelen hoort nu eenmaal gewoon bij het leven.

1. ‘Ik verveel me’-pot

De eerste keer dat je kind weer roept dat hij zich verveelt, kan je bijvoorbeeld voorstellen om een pot te maken.  Of, specifieker gezegd: een ‘ik-verveel-me-pot’. Het maken van deze pot is eigenlijk al een klein project an sich. Je kind mag namelijk de pot versieren, en moet zelf allemaal ideeën bedenken om in de pot te stoppen. De volgende keer dat je kind zich weer verveelt, kan hij een idee uit zijn eigen pot halen. Enkele ideeën kunnen bijvoorbeeld zijn: een verhaal schrijven, een kasteel van dozen bouwen of een fotocollage maken.

2. Handenarbeid

Handenarbeid is een goede activiteit om verveling tegen te gaan, én is een goede manier om je kind in de gaten te houden als je bijvoorbeeld thuis werkt. Vul een mand met verschillende spullen zoals kleurpotloden, karton, schaar, lijm, stempels en bijvoorbeeld oude tijdschriften. Deze mand kan je er iedere keer bij pakken als de verveling toeslaat. Als je kind een klein duwtje in de rug nodig heeft, kan je hem bijvoorbeeld als opdracht geven dat hij een kaartje voor oma kan maken.

3. Speurtocht

Voordat we je meteen afschrikken met het idee van een speurtocht: het kan ook heel efficiënt. De kunst is om de speurtocht op voorhand al klaar te hebben. Bedenk bijvoorbeeld een keer van te voren al verschillende speurtochten voor zowel binnen als buiten. Lijkt je dit nog teveel werk? Geen probleem, een speurtocht maken kan zelfs nóg makkelijker! Je kan namelijk ook een lijst van verschillende items maken dat je kind moet zoeken, bijvoorbeeld een vlinder, iets roods of een groen fruitsoort. Geef vervolgens je kind een oude camera, of misschien heeft hij zelf een telefoon met camera, en laat je kind deze items fotograferen.

4. Lees een boek

Probeer iedere week een keer samen met je kind naar de bibliotheek te gaan. Je kind kan dan in ieder geval nooit meer zeggen dat hij niets te doen heeft. Als je hem vroeg al de liefde van lezen mee geeft, zal hij zich eerder wenden tot een boek als hij zich verveelt.

5. Optreden

Staat je kind graag in de schijnwerpers? Dan kan je hem vragen om een optreden voor te bereiden. In zijn eigen kamertje kan hij zijn lied, een dansje of een toneelstuk voorbereiden. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat hij een uur de tijd heeft om te oefenen. Jij hebt dan even de tijd om je werk af te maken, en je kind kan op zijn gemak een optreden voorbereiden.

Dit artikel verscheen eerder op JM Ouders

Wil je kind niet luisteren? 4 situaties uitgelegd en hoe je deze het beste kunt aanpakken

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme