Amsterdam opent eindelijk vondelingenkamer: ‘Voor moeders die geen uitweg zien’
Sinds maandag heeft onze hoofdstad, Amsterdam, dan eindelijk ook een vondelingenkamer. Dit is een anonieme kamer met een wiegje waarin wanhopige moeders hun pasgeboren baby veilig achter kunnen laten. Stichting Beschermde Wieg zet zich in voor zulke vondelingenkamers door heel Nederland.
Het heeft maar liefst tien jaar geduurd voordat Amsterdam de vondelingenkamer kon openen. Na de vondst van het pasgeboren meisje in een ondergrondse vuilcontainer in Holendrecht in 2021 werd het proces versneld en afgelopen maandag is de kamer van Beschermde Wieg geopend naast de ingang van de spoedeisende hulp van Amsterdam UMC.
De vondelingenkamer voor pasgeboren baby’s
Een vondelingenkamer is er voor moeders die wanhopig zijn en niet voor hun pasgeboren baby kunnen of willen zorgen. Hier kunnen ze verschillende redenen voor hebben en zij maken de beslissing niet zomaar. Het zijn vrouwen of zelfs (jonge) meisjes die bang zijn, wanhopig of verward.
Kitty Nusteling, directeur van Beschermde Wieg, vertelt hierover: “Het gaat om vrouwen die slachtoffer zijn van incest, eerwraak of geweld of het zijn vrouwen die in armoede leven, door justitie gezocht worden of zich om religieuze redenen schamen voor hun zwangerschap. Met de komst van een vondelingenkamer kunnen ze anoniem blijven.”
‘Een laatste moment met haar kindje’
In de vondelingenkamer staan slechts een wiegje en een stoel. Gynaecoloog Christianne de Groot van het Amsterdam UMC laat weten: “Maar dat is natuurlijk ook wat een vrouw nodig heeft: veiligheid en een laatste moment met haar kindje.”
Puzzelstukjes voor een match
In het wiegje liggen twee unieke puzzelstukjes. De moeder kan haar baby veilig achterlaten en een van de puzzelstukjes meenemen. Het andere stukje blijft altijd bij de baby, zodat er later een match kan worden gemaakt. Verder kan de moeder een ‘Lieve mama-brief’ meenemen waarin staat dat er goed voor het kindje gezorgd gaat worden en dat het goed terecht zal komen. Ook de verdere stappen staan hierin omschreven.
Er is een intercom in de kamer, voor als de moeder toch hulp wil hebben. In dat geval komt een medewerker van Beschermde Wieg naar het kamertje toe om de moeder hulp te bieden. Dit hoeft echter niet, de moeder kan ook anoniem haar baby wegleggen en weer gaan.
Zo’n vondelingenkamer is belangrijk, vertelt ook Barbara Muller van Stichting Beschermde Wieg: “De kamers bestaan omdat het heel belangrijk is dat zo min mogelijk kinderen op een onveilige plek komen, of nog erger: dat ze gedood worden.”
Het te vondeling leggen van een baby of kind is volgens de wet verboden, maar sinds 2019 worden vondelingenkamers gegoogd. Jaarlijks wordt 0 tot 1 baby te vondeling gelegd, maar dat zijn slechts de cijfers die bekend zijn. “Dat is maar het topje van de ijsberg, want het gaat ook juist om de baby’s die niet in beeld komen”, zo vertelt Muller.
Ervaringen van moeders met de vondelingenkamer
Ook moeder Christine, dakloos op het moment dat ze zwanger raakte, zag maar een uitweg voor haar baby en zichzelf: de vondelingenkamer. In deze video op NOS vertelt ze over de keuze die ze, uit angst en wanhoop, wel moest maken.
Moeder Eva zat in een soortgelijke situatie. Zij vertelt aan AT5: “Ik heb overwogen zo’n kamer te gebruiken.” Ze leefde op straat en raakte zwanger. “Ik heb het eerst genegeerd, maar op een gegeven moment kon ik er niet omheen. Ik raakte meteen in paniek, want ik kon het niet zelf veilig en goed opvoeden. Je weet niet wat je moet. Je bent ook bang voor instanties als de kinderbescherming en politie.”
Hulp voor zwangere vrouwen
Ben je zwanger of net bevallen en ten einde raad? Neem dan anoniem contact op met Stichting Beschermde Wieg of ga naar een van de elf vondelingenkamers in heel Nederland.
Eva (33) werd aangesproken toen ze haar zoon liet huilen: ‘Waar bemoeien ze zich mee?’