Rosa Bertram
Rosa Bertram Zwanger 16 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Zwanger? Dit zijn dé 8 grote voordelen van niet drinken tijdens de kerstdagen

Alcohol zit zó gebakken in onze cultuur dat het best lastig is om niets te drinken tijdens je zwangerschap. Eigenlijk is dat best vreemd, want alcohol kan best serieuze schade veroorzaken, helemaal wanneer je zwanger bent. Ben jij zwanger en ga je dus tijdens de kerstdagen niets drinken? Dan herinneren we je nog even aan de voordelen van het niet drinken tijdens de feestdagen. En dat zijn er heel wat!

Naast dat drinken natuurlijk heel slecht is voor de baby in je buik, heeft niets drinken ook nog veel meer voordelen voor jezelf.

Voordelen van geen alcohol drinken tijdens de Kerst

Dit zijn de voordelen van geen alcohol drinken tijdens de kerstdagen:

1. Geen kater

Wie géén alcohol drinkt tijdens de feestdagen wordt de volgende ochtend, fris, energiek én zonder (mentale) kater wakker. Want naast je fysieke kater, kan je je ook mentaal rot voelen na een avond te veel drinken.

Waar je misschien voorgaande jaren nog met een zeurende hoofdpijn en een volle maag aan het kerstontbijt zat, zal je daar dit jaar geen last van hebben. Fris en fruitig word je wakker en voel je je in plaats van moe en ellendig, juist energiek en vrolijk. Daar kan geen wilde avond tegenop!

2. Geen dronkenmansdiscussies

Kerstdiners zijn de perfecte plek voor meningsverschillen met familieleden die je normaal niet zoveel ziet. Waar jullie paden zich doorgaans met een reden niet vaak zouden kruizen en jullie andere overtuigingen hebben, zijn onderwerpen als de politiek, klimaatverandering en de loonkloof aan het kerstdiner soms onvermijdelijk.

Niets mis mee natuurlijk, maar door niet te drinken, blijf je scherp, blijf je beheerster en kun je het makkelijker vrolijk houden aan tafel. De volgende ochtend word je niet wakker met het gevoel dat je niet meer weet wat je nou precies gezegd hebt. Je hebt geen vage black outs dus.

3. Je spaart je lever

Het grootste gevolg van (veel) drinken, is de aantasting van je lever, het orgaan dat de alcohol opneemt en verwerkt. Wanneer je veel drinkt, zoals vaak tijdens de feestdagen het geval is, krijgt alcohol altijd voorrang bij de afbraak van andere stoffen door de lever, waardoor het minder toekomt aan andere stoffen afbreken.

Het duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol volledig is afgebroken. In je lever wordt alcohol omgezet in aceetaldehyde.

Dit is een giftige stof die ervoor kan zorgen dat je lever beschadigd raakt. Niet zo best dus, want een beschadigde lever kan zijn werk niet meer goed doen.

4. Verminderde kans op kanker

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat alcohol een verhoogd risico geeft op het ontstaan van verschillende soorten kanker. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft vastgesteld dat 3,6 procent van alle kankersoorten voortkomt uit overmatig drankgebruik. Met name in de mond, de keel, de slokdarm, aan de lever of alvleesklier, aan de darmen en borstkanker.

Maar ook lage doseringen, die als ‘matig alcoholgebruik’ worden gezien, kunnen niet voorkomen dat er een verhoogd risico op kanker ontstaat. Ieder jaar krijgen naar schatting enkele honderden mensen in Nederland kanker door het drinken van alcohol terwijl ze ‘matig’ drinken. Best een goede reden om een keer geen alcohol te drinken dus.

5. Verminderde kans op hersenbeschadiging

Alcohol komt via het bloed direct in de hersenen terecht. In de hersenen zit veel bloed en hersenvocht, waardoor de hersenen erg gevoelig zijn voor de effecten van alcohol. Telkens wanneer je drinkt, worden er hersencellen afgebroken die niet meer worden opgebouwd.

Skip je een week intens drinken, kan je dus heel wat schade voorkomen.

6. Je slaapt beter

Volgens onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Alcoholism: Clinical & Experimental Research laat alcohol je makkelijker in slaap vallen, maar zorgt het er wel voor dat je minder goed slaapt. Wanneer je niet drinkt, zul je uitgeruster wakker worden.

7. Het maakt je huid mooier

Alcohol droogt je uit; het zorgt ervoor dat er niet voldoende water wordt toegevoerd aan je organen. Je huid is een van je grootste organen en alcohol zorgt ervoor dat je huid droog en grauw wordt.

8. Het geeft je sterker en gezonder haar

De alcohol die je drinkt zou ook wel eens de oorzaak kunnen zijn van die droge coupe vol met gebroken en gespleten punten. Wie wil er nu niet een bos gezond en glanzend haar? Cut the booze.

3x heerlijke mocktails voor een ieder die geen alcohol drinkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme