Jeetje wat is het heet! Vermijd op het warmste moment van de dag lekker de zon (en dat is later dan je denkt)

Gezondheid Gina Koninkx 10 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Nou nou, poeh, poeh, warm hè?! De afgelopen dagen kreeg Nederland wederom te maken met een hittegolf (en tja, dat zal de komende jaren absoluut zo doorzetten) en de komende dagen kunnen we nog steeds temperaturen boven de 30 graden verwachten. De kids hebben vakantie en vinden het natuurlijk leuk om lekker buiten te spelen in een badje. Maar wanneer kun je de hitte beter vermijden? Het warmste moment van de dag is misschien niet wanneer je dat eigenlijk zou verwachten.

Het warmste moment van de dag

Veel mensen denken dat het warmste moment van de dag rond het middaguur ligt, maar… dat is helemaal niet waar! De zon staat sowieso pas tussen half 2 en 2 uur ‘s middags op z’n hoogst. De zon schijnt dan sterk, maar dat betekent niet dat dat dan ook het heetste moment van de dag is. De bodem doet er namelijk wel even over voordat deze is opgewarmd. Hierdoor loopt pas een aantal uur nadat de zon op z’n hoogst staat het kwik op.

Omdat de bodem nadat de zon zo hoog staat eerst nog moet opwarmen en deze warme lucht vanaf de bodem weer opstijgt en de lucht verder opwarmt, bereiken we pas tussen 5 en 6 uur ‘s avonds het warmste moment van de dag. Omdat in de stad over het algemeen weinig groen te vinden is, wordt het in de stad vaak ook nog eens veel warmer dan tussen al het groen. Dit omdat stenen de warmte nog veel langer vasthouden.

Het best is dus om op deze warme momenten de zon te vermijden en het wat koeler op te zoeken in de schaduw of binnen.

Belangrijk tijdens deze hitte

Het is ten eerste natuurlijk belangrijk dat je jezelf en de kids altijd goed insmeert. Hier vind je de 8 beste zonnebrandcrèmes voor kids want goede bescherming tegen de zon is belangrijk. Zeker als kindjes ook nog eens het water induiken, is het belangrijk ze regelmatig opnieuw in te smeren (hoewel veel zonnebrandcrèmes voor kids tegenwoordig wel tegen een spatje water kunnen).

Daarnaast: blijf jezelf en de kids hydrateren. Voldoende drinken is ontzettend belangrijk en dat is het sowieso, maar al helemaal met deze tropische temperaturen. Een aantal tips vind je hier: 5 slimme manieren om gehydrateerd te blijven tijdens deze hitte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Alpenweerman

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme