Welke zwangerschapscursus past bij mij? Een handig overzicht

Zwanger Lisa van den Akker 9 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Wanneer je zwanger bent wil je jezelf goed voorbereiden op wat er gaat komen. Namelijk de bevalling. Hoe jij je daarop wil voorbereiden is heel persoonlijk. De ene heeft meer behoefte aan feiten en informatie, terwijl de ander zich liever richt op ontspanning en ademhaling. Maar geen paniek, voor iedere aanstaande mama is er een passende zwangerschapscursus.

Zoveel mensen, zoveel wensen, zoveel cursussen. Soms zie je door de bomen het bos niet meer als het aankomt op zwangerschapscursussen. Daarom zetten wij vijf verschillende cursussen op een rij zodat jij een goede en passende keuze kunt maken.

Welke zwangerschapscursus past bij mij?

Vijf verschillende soorten zwangerschapscursussen, die allemaal iets anders te bieden hebben.

Zwangerschapsyoga

Wat leer je? Bij zwangerschapsyoga gaat het vooral om ontspanning en ademhaling, daarnaast doe je oefeningen om je lichaam sterk en soepel te houden. Zo worden je verschillende ademhalingstechnieken geleerd en worden verschillende houdingen uitgelegd om de weeën op te vangen. Afhankelijk van de docent krijg je ook wat informatie over hoe de bevalling kan verlopen.

Voor wie? Voor moeders die opzoek zijn naar ontspanning en toch wat lichamelijke beweging. Minder geschikt als je echt veel informatie wil over hoe een bevalling lichamelijk gezien werkt en verloopt.

Hypnobirthing

Wat leer je? Hypnobirthing is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. Bij een cursus hypnobirthing leer je dat bevallen iets natuurlijks is waarvoor het vrouwelijk lichaam is gemaakt. Het is vooral gericht op positiviteit omtrent de bevalling. Daarnaast worden je verschillende ademhalingstechnieken geleerd en word je geleerd om een soort zelfhypnose toe te passen waardoor je minder pijn zult ervaren tijdens de bevalling.

Voor wie? Voor moeders die angstig zijn voor de bevalling is hypnobirthing perfect. Je moet wel openstaan voor het idee van bijvoorbeeld zelfhypnose. Sommige mensen zullen zichzelf hiervoor “te nuchter” vinden.

‘Zwanger en fit’ of zwangerschapsgym

Wat leer je? Bij een cursus zwanger en fit of zwangerschapsgym wordt er voornamelijk gefocust op het lichaam. Er wordt geprobeerd je lichaam fit te houden zodat het de bevalling beter aan zal kunnen. Daarnaast is er vaak ook aandacht voor ademhaling en hoe een vrouwenlichaam tijdens een bevalling anatomisch gezien werkt.

Voor wie? Voor moeders die vooral lekker fit willen blijven en voor wie dingen als yoga en meditatie te “zweverig” is, is dit een fijne optie.

Bevallingscursus of ‘samen bevallen’

Wat leer je? Bij een bevallingscursus draait het vaak vooral om voorlichting en praktische informatie over de bevalling. Vaak doe je deze cursus samen met je partner. Deze cursus heeft dus eigenlijk niets te maken met lichamelijke beweging of geestelijke ondersteuning.

Voor wie? Vooral fijn voor stellen die voor het eerst zwanger zijn en nog niet goed weten wat ze tijdens een bevalling te wachten staat.

Mindfulness

Wat leer je? Mindfulness voor zwangeren verschilt niet veel van “normale” mindfulness, er wordt je voornamelijk geleerd om met de stress van een bevalling om te gaan. Je leert mediteren en om in het moment te leven. Op die manier ga je hopelijk vol vertrouwen de bevalling tegemoet.

Voor wie? Voor vrouwen die snel gestresst zijn en die het prettig vinden om hun stress door middel van meditatie te verminderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme