Lise Steegmans
Lise Steegmans Nieuws 25 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

YouTube veruit populairste medium voor kinderen

Het is vast geen verrassing: de meeste kinderen onder de zes jaar krijgen véél te veel schermtijd. Dat bevestigt het Iene Miene Media-onderzoek 2022, dat dit jaar voor de tiende keer is gedaan. YouTube blijkt favoriet bij uitstek.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van nul tot en met zes jaar op een dag gemiddeld anderhalf uur aan verschillende media-activiteiten, zoals tv, smartphone of tablet besteden. Dat is veel meer dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert. Het advies van de organisatie is: jonge kinderen tot twee jaar het liefst zo weinig mogelijk naar een beeldscherm laten staren en kinderen tot vijf jaar maximaal een uur per dag.

Iene miene media-onderzoek

Veel ouders lukt dat dus niet, maar waar kijken jonge kinderen dan precies naar? Drie op de tien ouders (30 procent) noemt de ‘ouderwetse’ lineaire televisie  nog altijd het meest gebruikte medium. Hierbij gaat het vooral om baby-, peuter- en kinderprogramma’s zoals Peppa Pig, Paw Patrol, Zappelin, Woezel en Pip en Teletubbies. 

YouTube (Kids) en Kindertube

Gekeken naar al het andere aanbod – van streamingdiensten tot apps -, blijkt YouTube de grote favoriet. Bijna een derde van de ouders (27 procent) die meededen aan het onderzoek noemt YouTube (Kids) als favoriet medium van hun kinderen. Hieronder zie je een overzicht:

  1. Tv-programma’s (30 procent)
  2. YouTube (27 procent)
  3. Netflix (10 procent)
  4. Kindertube (10 procent)
  5. Spelletjes/apps (9 procent)
  6. Disney+ (5 procent)
  7. Muziek/liedjes (3 procent)
  8. (Luister)boeken (2 procent)
  9. TokTok (2 procent)
  10. Vlogs (1 procent)

Advies in Nederland

Overigens bekijkt Mediawijsheid.nl, het Nederlandse adviesorgaan voor schermtijd, het advies van een andere kant dan de WHO: “Veel ouders willen een richtlijn voor hoeveelheid tijd die een kind op een scherm mag doorbrengen op een bepaalde leeftijd. Dit soort richtlijnen bestaan, maar het is vooral belangrijk dat het scherm geen andere activiteiten verdringt. Zoals contact met vriendjes of buiten spelen. Omdat schermen overal zijn, is het als ouder lastig om goed bij te houden hoeveel tijd je kind hier aan besteedt. Daarom kan het helpen om het om te draaien: ouders te laten focussen op buitenspeeltijd. Het advies is dat kinderen dagelijks minstens 60 minuten matig tot intensief bewegen en teveel stilzitten zoveel mogelijk wordt voorkomen.”

Hoeveel schermtijd is nu echt oké? Stel jezelf deze drie vragen.

Aha! Zo omzeilen jouw kinderen de door jou ingestelde schermtijd op hun telefoon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme