Veerle: ‘Mijn zoon wil alleen maar brood met smeerworst eten’

Persoonlijk Vera Guldemeester 26 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Het ene kind eet alles wat er voorgeschoteld wordt, het andere kind lust bijna niks. De zoon van Veerle, Michiel, heeft het laatste jaar zo’n specifieke smaak gekregen, dat ze zich zorgen maakt over zijn gezondheid. “Drie keer per dag brood met smeerworst en verder bijna niks, dat kan toch niet goed zijn?”

“Als baby, peuter en kleuter at Michiel werkelijk alles. Fruit, groente, vlees of salades, hij vond het allemaal heerlijk. Ik vond het dan ook raar, dat hij het laatste jaar steeds minder dingen lekker vond. Ik hoorde van vriendinnen dat hun kinderen ook zulke fases hadden, dus ik maakte me er niet druk om. Zolang hij van alles iets zou binnenkrijgen zou het waarschijnlijk geen probleem zijn.

Liefde voor smeerworst

Drie maanden geleden begon bij Michiel de liefde voor smeerworst. Ik was blij dat hij weer iets lekker vond en dat hij als ontbijt en als lunch een paar witte boterhammen met smeerworst at. Tijdens het avondeten probeerden we iets anders bij hem naar binnen te krijgen, ook al ging dat met erg veel moeite.

Alleen maar hetzelfde eten

Sinds anderhalve maand wil hij alleen nog maar brood met smeerworst eten. Geen fruit, geen groente, alleen maar witte boterhammen met een laagje roomboter en een dikke laag smeerworst. Drie keer per dag hetzelfde. Af en toe krijg ik er tussendoor nog wel een zoete smoothie in, die ik inmiddels zo heb gefinetuned dat het op zijn lievelingsdrankje Fristi lijkt. Ik geef Michiel elke dag vitamine gummiberen als aanvulling op zijn gekke eetpatroon in de hoop dat hij geen tekorten krijgt.

Huisarts

We hebben al van alles geprobeerd, smeerworst weglaten of iets anders op brood smeren, maar hij weigert dan te eten. Uiteindelijk geef ik Michiel dan toch zijn geliefde boterham met smeerworst, want hij moet toch iets binnenkrijgen. Ik ben de afgelopen week bij de huisarts geweest, want het zit mij echt dwars. Ik ben bang dat mijn zoon een vitaminetekort krijgt of misschien zelfs een groeiachterstand.

Diëtist

Toen ik mijn probleem aan de huisarts uitlegde zei hij, dat hij denkt dat het een fase is die vanzelf weer over gaat. Hij merkte tijdens het consult, dat ik erg gestrest werd van de situatie. De huisarts verwees Michiel daarom door naar een diëtist. Volgende week hebben we daar een afspraak en ik kan niet wachten. Ik hoop dat ze mij goede raad kan geven, want ik vind deze situatie erg moeilijk. Ik kan ondertussen de geur van smeerworst niet eens meer verdragen, zoveel keer heb ik het de laatste tijd in mijn handen gehad.”

‘Hooggevoeligheid bij depressieve of drukke pubers wordt vaak over het hoofd gezien’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme