In deze situaties is het niet veilig is om seks te hebben als je zwanger bent

Zwanger Redactie 4 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Van seks krijg je baby’s, dat weten we allemaal. Maar de seks hoeft niet gelijk te stoppen als je eenmaal zwanger bent. Sterker nog, jouw seksdrive kan enorm toenemen – bedankt de hormonen – en een potje knuffelen tussen de lakens is dan alles wat je wilt.

Toch zijn er ook een aantal situaties waarin je beter niet het bed in kan duiken. We vertellen erover.

In deze situaties is het niet veilig is om seks te hebben als je zwanger bent

Heb je bepaalde klachten tijdens je zwangerschap en maak je je zorgen of seks wel veilig is? Het is altijd raadzaam is om eerst je dokter of verloskundige te raadplegen als je twijfelt. Voor alle situaties geldt: overleg altijd met je verloskundige wat zij adviseert. Misschien maak je je namelijk zorgen terwijl dat niet hoeft.

Je hebt eerder een miskraam gehad

Heb je voor deze zwangerschap een miskraam of zelfs meerdere miskramen gehad? Dan is het misschien veiliger om te wachten met seks, zeker tot wanneer de eerste drie maanden voorbij zijn. Dan gebeuren vaak de meeste miskramen.

Bloedingen

Hiermee bedoelen we bloedingen uit je vagina. Als je niet weet waardoor je deze bloedingen hebt, kan het verstandig zijn eerst even langs de huisarts te gaan om dit uit te zoeken. Soms kunnen vaginale bloedingen wijzen op een mogelijke miskraam, dus voorzichtigheid is geboden.

Bij pijn in je bekken

Een beetje pijn in je bekken is gebruikelijk. Er drukt namelijk een baby op je lijf en dat voel je. Heb je abnormaal veel pijn? Dan is het verstandig dit even te melden bij je verloskundige en te overleggen wat je kunt doen.

Laagliggende placenta

Soms kan de placenta laag in de baarmoeder liggen. Dit kan al vrij vroeg in de zwangerschap worden ontdekt. In dit geval wordt je gedurende de negen maanden goed in de gaten gehouden door een gynaecoloog. Overleg met hem of haar of je in jouw geval veilig seks kan hebben.

Zwakke baarmoederhals

De baarmoederhals is de opening naar de baarmoeder. Wanneer je baarmoederhals zwakker is dan normaal, heb je een grotere kans op een vervroegde bevalling. Seks kan daarom in sommige gevallen afgeraden worden.

Je partner heeft een SOA

Een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) zorgt niet alleen voor vervelende klachten bij jezelf, het kan zelfs ook schadelijk zijn voor je baby. Check bij je huisarts welke behandeling voor jou (of je partner) geschikt is en bespreek wanneer je weer veilig seks kan hebben.

Als je eerder te vroeg bent bevallen

Heb je eerder te maken gehad met een te vroege bevalling? Dan is het raadzaam om even te wachten met seks.

Vroege weeën

Heb je last van vroege weeën, dan kan is het verstandig om de seks even uit te stellen. Seks kan ervoor zorgen dat de bevalling op gang komt en dit wil je natuurlijk niet te vroeg.

Je zwanger bent van een tweeling of meerling

Seks kan krampen, bloedingen of zelfs weeën stimuleren. Omdat je bij een meerling waarschijnlijk eerder zult bevallen dan de uitgerekende datum is het slim om seks even te laten voor wat het is. Het kan namelijk een ongewenste trigger zijn.

Je vliezen zijn gebroken

Zodra je vliezen zijn gebroken, is je baby niet meer beschermd tegen infecties van buitenaf. Wanneer je seks hebt, bestaat de kans dat een bacterie naar binnen dringt. Beter is het om de seks vanaf nu te laten.

Te vroeg ongesteld? Dan kunnen dit de oorzaken zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme