Marleen Staal
Marleen Staal Body 6 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Last van zwangerschapsjeuk? Wat je wel en niet moet doen bij PUPPP

Het klinkt heel schattig, maar PUPPP is alles behalve prettig. Het is namelijke de meestvoorkomende jeuk die je kan krijgen tijdens de zwangerschap. Dat kan zelfs zo erg zijn dat er galbulten ontstaan.

PUPPP betekent Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy en treedt vaak op tijdens de laatste drie maanden van je zwangerschap. Deze huidafwijking verdwijnt vaak vanzelf weer na de bevalling.

Zwanger en PUPPP

PUPPP is een enorm vervelend jeuk die altijd begint op je buik. Het overkomt ongeveer 1 op de 130 tot 1 op 300 zwangere vrouwen. Er ontstaan hierbij galbulten die ook verschrikkelijk kunnen jeuken en die zich uiteindelijk verspreiden over het hele lichaam richting de billen, borsten, armen en benen.

Behalve de jeuk, hebben zwangere vrouwen met PUPPP ook last van blaasjes, puntbloedinkjes en ronde rode plekken. AL deze symptomen verdwijnen vaak weer na de eerste drie dagen na de bevalling. Hoe vervelend PUPPP ook is, het vormt geen gevaar voor de moeder en de baby.

Last van andere zwangerschapskwaaltjes. Je bent niet de enige!

Oorzaak

Onderzoekers kunnen nog altijd niet met zekerheid zeggen waar PUPPP vandaan komt. Het kan zijn dat deze huidafwijking komt door het toenemen van het gewicht van zowel de moeder als de ongeboren baby. Hierdoor zou de buikwand te snel oprekken waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat.

De enige link die is te liggen met PUPPP is het gegeven dat moeders die dit hebben vaak zwanger zijn van een meerling of een baby ter wereld brengen die zwaarder is dan normaal. Het kan ook zo zijn dat er sprake is van een bepaalde overgevoeligheidsreactie.

Wat te doen

Om de diagnose PUPPP bij jou vast te stellen, wordt er vaak een biopt afgenomen. Daarna wordt een behandelplan opgesteld. Vaak schrijft de arts een corticosteroïd crème voor wanneer je een lichte vorm van PUPPP hebt. Je kan ook zelf met zalfjes in de weer, maar de gemiddelde (menthol)zalfjes doen vaak niet erg veel tegen de jeuk.

Is je PUPPP erger dan gemiddeld, dan kan de arts een prednisolon kuur voorschreven. Daarnaast kan eventueel ook lichttherapie helpen.

Zelf kun je in ieder geval je best doen om niet te krabben, hoe moeilijk dat ook is. PUPPP vererger je namelijk alleen maar wanneer je krabt. Neem af en toe een bad met rustgevende oliën die zacht zijn voor de huid, maar probeer niet te vaak te douchen. Je huid kan uitdrogen en dat kan zorgen voor meer jeuk. Probeer tot slot schurende kleding te vermijden en draag vooral veel katoen.

En geen zorgen, deze vorm van zwangerschapsjeuk zal tot uiterlijk een week na je bevalling vanzelf weer oplossen. Zo niet, neem dan altijd even contact op met je huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme