Zwangerschapsrhinitis: de vervelende zwangerschapskwaal die je niet kent

Zwanger Lisa van den Akker 1 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Je hebt verschillende soorten zwangerschapskwaaltjes en de meeste kennen we wel. Maar over zwangerschapsrhinitis horen we eigenlijk nauwelijks, terwijl dit wel heel erg vervelend is.

Het leven van een vrouw is tijdens de zwangerschap een fase van vreugde en geluk, want hoe bijzonder is het er een kindje in je groeit. Maar helaas kunnen er ook vervelende zwangerschapssymptomen meespelen. De bekendste kennen we wel: zwelling, jeuk, stemmingswisselingen, honger, misselijkheid, vermoeidheid.

Zwangerschapsrhinitis

Maar er is er nog een, eentje die ook heel erg vervelend is, maar veel mensen niet weten dat die bestaat. We hebben het over zwangerschapsrhinitis, een ontsteking van het neusslijmvlies.

Ongeveer 30 procent van de zwangere vrouwen ervaart zwangerschapsrhinitis. Fysiologische en hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap zijn hiervan de oorzaak. Het begint meestal in de tweede maand en wordt gedurende de zwangerschap erger.

Symptomen

Een jeukende en verstopte neus kan een symptoom zijn. Het lijkt dan op een neusverstopping die je krijgt als je verkouden bent, maar wordt het dit keer veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap.

Ook kun je last krijgen van niesbuien, hoofdpijn, een loopneus, keelpijn, hoesten en verstopte oren. Allemaal als gevolg van de stijging van je oestrogeenniveau. Dit kan de neusholtes doen zwellen, waardoor er meer slijm wordt geproduceerd. Ook is er meer sprake van bloedcirculatie tijdens de zwangerschap, de kleine bloedvaatjes in je neus zwellen dan op wat weer kan leiden tot een verstopte neus. Sommige vrouwen hebben hierdoor ook last van neusbloedingen.

Extreem moe

Het is ontzettend vervelend en frustrerend om hier last van te hebben. Je zult bijvoorbeeld veel minder kunnen genieten van je eten, omdat je simpelweg gewoon niet zoveel meer proeft door je verstopte neus. Maar ook als je je maar een klein beetje fysiek meer inspant dan normaal, ben je al onwijs uitgeput. En misschien nog wel het aller vervelendste: je moet de hele dag ademhalen door je mond, heel vermoeiend.

Zwangerschapsrhinitis of toch iets anders?

Als je een verstopte neus hebt en erbij moet niezen, hoesten of een droge keel hebt, dan is de kans groter dat je verkouden bent of een andere infectie hebt. Dit geldt ook voor koorts of gezwollen klieren. Houd er ook rekening mee dat een bijholteontsteking vaker voor kan komen als je zwanger bent.

Maar er kan ook sprake zijn van meer dan één oorzaak. Bijvoorbeeld een allergie en zwangerschapsrhinitis. Bij langdurende klachten is het altijd een goed idee om je arts in te schakelen.

Wat kun je zelf doen?

  • Een luchtbevochtiger op je slaapkamer neerzetten
  • Een goedkoper alternatief is om te stomen. Plaats een handdoek over je hoofd en ga boven een pan met stomend heet water hangen
  • Blijf goed gehydrateerd en slaap met je hoofd omhoog
  • Spuit of druppel in elk neusgat een neusspray met een gebufferde zoutoplossing of zoutdruppels
  • Een hete douche
  • Warmte kompres

Twee weken na de bevalling

Het goede nieuws is dat het meestal twee weken na de bevalling van je kind ook vanzelf weer verdwijnt. Dan ben je niet alleen al onwijs blij met de geboorte van je kind, maar ook zul je weer kunnen genieten van de smaak en geur van je lievelingseten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme