Zwangerschapsvergiftiging: blijvende schade is nog jarenlang zichtbaar in de ogen

Gezondheid Laurien Bleeker 26 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zwangere vrouwen die zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie hadden tijdens hun zwangerschap krijgen vaak te horen dat de klachten meteen over zijn na de geboorte van de baby. Vaak gaat dit over de klachten als hoofdpijn, duizeligheid of vocht vasthouden in de benen.

Helaas kan zwangerschapsvergiftiging op de lange termijn alsnog schade opleveren, blijkt uit onderzoek. De gevolgen kunnen nog jarenlang en zelfs een leven lang blijven en ze schijnen zichtbaar te zijn in de ogen.

Wat is zwangerschapsvergiftiging

Bij pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging werkt de placenta minder goed. Zo’n 15 procent van de zwangere vrouwen krijgt last van deze aandoening. De oorzaak is niet bekend, de symptomen wel. Een hoge bloeddruk, een hoog eiwitgehalte in de urine, hoofdpijn en veel vocht vasthouden komen vaak voor.

Er is een grotere kans op zwangerschapsvergiftiging bij vrouwen met diabetes, als je twintig jaar en jonger of veertig jaar en ouder bent, als je al een hoge bloeddruk had of bij stollingsproblemen van het bloed. Belangrijk is om een zwangere vrouw met zwangerschapsvergiftiging goed in de gaten te houden. Het kan anders leiden tot ernstige gevolgen voor zowel de moeder als het kind.

Schade is nog jarenlang zichtbaar via de ogen

Onderzoekers bestudeerden de gegevens van 14.000, voornamelijk witte, vrouwen van in de vijftig. Ze ontdekten dat degenen die tijdens een zwangerschap pre-eclampsie gehad hadden, nog steeds meer eiwit in hun urine hadden. Dit is een teken van nierbeschadiging. Ook zagen onderzoekers een lagere dichtheid van de kleine bloedvaatjes in hun ogen. Die vaatjes worden in verband gebracht met andere aandoeningen. Denk aan een hoge bloeddruk, hart- en nierfalen, diabetes type 2 en slaapapneu. Door foto’s te maken van het netvlies kwamen de onderzoekers achter deze belangrijke gegevens.

De doorbraak in dit onderzoek is dat door de ogen van vrouwen te bestuderen, de oorzaak van vele aandoeningen achterhaald kan worden. Als een vrouw een verleden heeft met zwangerschapsvergiftiging is dit via de kleine bloedvaatjes in het netvlies nog jaren later zichtbaar. Zo kunnen andere aandoeningen opgespoord worden, in de gaten gehouden worden en zelfs voorspeld worden.

Wel moet meer onderzoek verricht worden met een diversere groep vrouwen, om hier nog meer informatie uit te kunnen halen.

7 x signalen die erop kunnen wijzen dat je een zwangerschapsvergiftiging hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme