10x dingen die je kan schoonmaken met baking soda

Lifestyle Lisa van den Akker 18 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Baking soda, misschien heb je er weleens van gehoord. Een onwijs veelzijdig product dat over de hele wereld voor talloze doeleinden wordt gebruikt. Je kunt er taarten mee bakken, je tanden mee poetsen maar ook mee schoonmaken. En wat je allemaal kunt schoonmaken met baking soda zal je verbazen!

Baking soda wordt ook wel natriumbicarbonaat, natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, baksoda, dubbel koolzure soda of E500 genoemd. Het is een wit, kristalvormig poeder dat een duurzame vervanger is voor een heel veel andere milieuvervuilende schoonmaakmiddelen. Overigens moet je baking soda niet verwarren met gewone bakpoeder of gewone soda, beide zijn anders bewerkt en je kunt baking soda hier dus niet door vervangen.

Schoonmaken met baking soda

Deze tien dingen kun je allemaal schoonmaken met baking soda!

1. Zilverpoets

Laat je zilver weer glimmen en glanzen door het te poetsen met baking soda. Meng hiervoor één deel water met drie delen baking soda en poets het zilver met een doek of spons. Daarna goed afspoelen en drogen.

2. Vloerreiniger

Ook de vloer krijg je weer blinkend schoon door hem te reinigen met baking soda en water. Meng een half kopje baking soda in een emmer warm water en reinig daarmee de vloer. Nareinigen doe je met schoon water. Niet geschikt voor vloeren in de was!

3. Wasmiddelversterker

Is je was erg vies of grauw? Voeg dan wat baking soda toe aan je wasmiddel. Vervang hiervoor de helft van het reguliere wasmiddel door een half kopje baking soda. De kleren worden schoner, frisser en helderder.

4. Vlekkenmiddel

Hardnekkige vlekken in bekleding of in je eigen kleding kun je ook verwijderen met baking soda. Pas altijd op met delicate stoffen. Smeer een pasta van baking soda met water op de vlek, laat even weken en was vervolgens zoals gewoonlijk.

5. Autoshampoo

Naar een dure wasstraat is niet nodig, want met baking soda wordt je auto weer stralend schoon. Los een kwart kopje baking soda op in een liter warm water en gebruik een zachte doek of spons om hiermee alle onderdelen van de auto te reinigen, zonder bang te zijn voor krassen.

6. Geurvreter

Vieze geurtjes in je koelkast, prullenbak of badkamer zijn binnenkort verleden tijd. Een beetje baking soda is namelijk een perfecte geurvreter. Zet het in een bakje neer of strooi het los op een oppervlak. Ook handig voor de bodem van de kattenbak of voor in je sportschoenen.

7. Matrasverfrisser

Je matras reinigen lijkt altijd een enorme klus, maar op deze manier wordt het eigenlijk heel simpel. Bestrooi het matras met een dunne laag baking soda en laat het zo een paar uur liggen. Daarna kun je het met een stofzuiger verwijderen. En je matras is weer helemaal fris!

8. WC-reiniger

Is je WC pot erg vies? Strooi een kopje baking soda in het toilet en giet daaroverheen 1 kopje azijn. Laat het 10 minuten bruisen en maak het toilet dan met een borstel schoon.

9. Ovenreiniger

Aangekoekte etensresten en vet in je oven is erg vervelend en lastig te verwijderen. Gelukkig kun je ook hier baking soda voor gebruiken. Strooi baking soda op de bodem van de oven, spuit het nat met een plantenspuit met water om de soda vochtig te maken en laat het een nacht weken. In de ochtend kun je de baking soda verwijderen en de oven schoonmaken.

10. Ontstopper

Een afvoer kan snel verstopt raken, maar niet als je hem wekelijks doorspoelt met heet waer en vier eetlepels baking soda.

Lees ook:

5x natuurlijke schoonmaakmiddelen die al gewoon in je keukenkastje staan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Duurzaam thuis

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen