Suzanne Sandberg
Suzanne Sandberg Persoonlijk 30 mei 2017
Leestijd: 4 minuten

10 x dit zijn de voordelen van wonen in een dorp (en niet in de stad)

Na woonplaatsen als Parijs, Barcelona, Den Haag en Haarlem was mijn man er eindelijk aan toe: de verhuizing naar Het Dorp. Zelf was ik al wat langer overtuigd van het geluk dat we uit deze ‘degradatie’ zouden halen. Een pleidooi voor ‘gemoedelijk wonen’, door Suzanne.

We woonden in zo’n typisch en authentiek stads bovenhuis uit 1890 in Haarlem. Hoge plafonds met prachtige ornamenten. Schattige glas-in-lood ramen. Ouderwetse schouwen, een prima balkon en zelfs een buitenhaard. Dat de tocht door de kieren en gaten van ons slecht geïsoleerde huis woei, namen we voor lief. Dat de kinderen groter werden en tussen de auto’s moesten stoepranden, was minder relaxed.

Manoeuvreren om de kinderwagenwielen
Toen kwam ons nakomertje. De baby was lief, de bijbehorende inboedel een doorn in het oog. Zo bleek de box een erg aanwezig meubelstuk in ons inmiddels volgebouwde huis, en ook het manoeuvreren om de opgehangen kinderwagenwielen in het halletje beneden, begon te irriteren. ‘Nu wil ik verhuizen,’ zei ik. ‘Naar een dorp,’ zei mijn man. Dat was anderhalf jaar geleden. Het bleek een perfecte zet. En wel om deze tien redenen.

1. Het is hier véél groener

En dat werkt positief op ieders stemming. We zijn hier dichter bij de natuur, waardoor er ook meer te zien is. Van vlinders tot bijzondere bloemen, ooievaars en egeltjes. Leerzaam voor de kinderen, én voor ons: we hebben nu een tuin, dus verdiepen we ons in snoeien, blazen, harken en planten. Een geheel nieuwe wereld, kan ik je zeggen:

2. Werkelijk alles is op fietsafstand

Van hockeyveld tot muziekschool, bakker, bloemist en de HEMA. De huizen van vriendjes, de kinderopvang – alles is op 5 tot 10 minuten fietsafstand. Een dorp is gewoon klein, dus de afstanden zijn ook klein. Ander voordeel: al heel snel kan je kind alleen ergens naar toe. Eerder dan door ‘de drukke stad’.

3. Je maakt gemakkelijker contact

Het anonieme van de (grote) stad is heerlijk. Af en toe. Maar hier, hier maken mensen als vanzelf een praatje met je. Of ik met hen. Als je eenmaal mensen kent, dan kom je ze in diverse settings tegen. En ben je er voor elkaar, zeg je elkaar gedag. Het klinkt lullig, of kneuterig, maar ik ervaar het als verbondenheid. Het is echt zo. Zoals in de boeken, in de film: zo gaat het in een dorp.

4. Er is meer ruimte

Dat voel je gewoon. Meer ruimte om je te bewegen, tussen de huizen, alles is ruimer, landelijker. En dat is dan ook nog te betalen. Heel fijn.

5. De kinderen kunnen hier écht buiten spelen

Met zoveel natuur en weinig auto’s kunnen ze hun goddelijke gang gaan. En zelfs hele uren wegblijven. Vriendjes en vriendinnetjes komen aan de deur, iedereen kent iedereen, en om de zoveel minuten is een speeltuin. Af en toe rent er eentje naar binnen om met zijn mond aan de kraan te hangen, om met een handvol dropjes (‘voor de rest!’) te vertrekken. Dit wil je toch!

6. Het ontbreken van hippigheid

De stad is hip. Feit. De barretjes, koffietentjes, uitgesproken mensen, creatieve beroepen, alles. Superleuk. Maar wat een verademing om dat op zelfgekozen momenten te ervaren (lees: wanneer ik in mijn eentje naar mijn oude stadje trein voor een middagje shoppen bij mijn lievelingswinkels) en dit niet 24/7 om me heen te hebben. Gewoon ‘zijn’, vind ik veel prettiger.

7. De basisschool is op loopafstand, én begint twintig kostbare minuten later

Natuurlijk ligt dat er maar net aan waar je woont, en kun je in de stad net zo goed vlakbij de school wonen. Feit is dat wij er enorm op vooruit zijn gegaan. Weg met het haastige geen-tijd-om-te-lunchen continurooster. En dan de ochtenden. Waar we vroeger allemaal om tien over acht op de fiets moesten zitten, kunnen ze hier om tien over half negen zelf de deur uit rennen, en zijn dan nóg op tijd. Het ochtendritueel is daarmee geüpgraded naar een bijna stressvrij gebeuren.

8. Alles is hier een stuk rustiger

Zeker in combinatie met enerverend werk vind ik het wonen in een dorp een aanrader. Want in het dorp onthaast je ‘als vanzelf’. Zorg er dan wel voor dat je minstens eens per week in een stad komt, voor het nodige drukke tegengeluid. Want de rust, die zit ‘m niet alleen in het verkeer, maar ook in de manier van handelen. Mensen hebben altijd tijd (en zin) in een praatje. En zelfs het scannen van de boodschappen gaat hier ook een tandje slomer. Ik geef toe, dat was in het begin even wennen. But who cares!

9. Er is geen loting nodig voor de middelbare school

In de grote steden vinden mijn vriendinnen het heel normaal: als je kind naar de middelbare school gaat, maak je een top 10 aan scholen, wordt er geloot en kun je niks anders doen dan hopen. Hier bezochten we samen de vier colleges waartussen onze zoon kan kiezen. Wat een overzicht! En is er geen loting, hij kan gewoon komen op de school van zijn keuze. Ben ik blij mee.

10. Parkeren is gratis en kan overal

Voor de deur, op onze eigen burgerlijke oprit, in het dorp: parkeren is niet langer een obstakel! En als je weet hoe moeilijk ik parkeren vind.. tien punten voor die winst!

Lees ook: vrouwen kiezen het meest een partner die trekjes heeft van hun broer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme