Vrouwen kiezen het vaakst een partner die trekjes van hun broer heeft

Relatie Lizette van Loenen 20 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

We snappen dat het een beetje gek is om die twee naast elkaar te zetten, maar kijk eens naar je wederhelft, en daarna naar je broer. Grote kans dat je gelijkenissen bespeurt. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen vaak voor een partner gaan die op hun bloedeigen broer lijkt.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het Evolution and Human Behaviour Journal. Hiervoor werd aan de vrijwilligers gevraagd om een foto van hun (mannelijke) partner en van hun eventuele broer in te sturen.

Matchend gezicht

Aan de andere vrijwilligers werd een vel papier uitgedeeld met daarop het hoofd van de broer van de vrouwen, met daarnaast een kolom waar foto’s van drie random mannen plus haar eigen man stonden. Het was aan de deelnemers om te kijken welk van de vier mannen het meest op de broer lijkt.

Je raadt het al, de meeste mensen vonden dat de wederhelft van de vrouw het meest weg heeft van haar broer. Zeker 27 procent van de deelnemers koos voor de partners als best matchende gezicht. In totaal waren er 48 foto’s, 24 broers en 24 partners. De broers hadden een leeftijd tussen de 18 en 40 jaar, en de partners 20 tot 37 jaar.

Eén op vier

Natuurlijk was er een kans van één op vier dat de vrijwilligers de juiste foto zouden kiezen, maar daar hebben de onderzoekers rekening mee gehouden in de eindresultaten. Het kwam volgens hun berekeningen niet neer op toeval, en koos de meerderheid echt voor de partner die het meeste op de broer van de betreffende vrouw lijkt.

Waarom kiezen we voor een ‘bekend’ gezicht?

Hoofdonderzoeker Tamsin Saxton is het onderzoek begonnen, nadat bekend werd dat we vaak voor een man of vrouw vallen die op één van onze eigen ouders lijkt. Dus als je geen broer hebt, kijk even naar het gezicht van je vader en je vriend 😉 Volgens haar lijken onze partners op onze familieleden, omdat we voor hun herkenbaarheid vallen. Zowel in hun uiterlijk als innerlijk zijn we op zoek naar herkenning, maar ook qua interesses. ‘Ben je opgegroeid met bepaalde muziek, dan zul je eerder interesse tonen in iemand die ook van diezelfde muziek houdt’, aldus Tamsin.

Dit is het enige echte geheim voor een goede relatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ehbonline

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme