Spijt als haren op je hoofd: hier hebben we de meeste spijt van

Mind Valéry de Voijs 20 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Je kunt liever spijt hebben van iets wat je wél hebt gedaan, dan iets wat je niet hebt gedaan. Tenminste, dat is één van de vele clichés over spijt. Of ben jij meer van de ‘bij twijfel niet doen’? Welke keuzes je ook maakt, het kan altijd gebeuren dat je achteraf niet zo tevreden bent met de uitkomst. Waar hebben wij nou de meeste spijt van?

Dat vroegen een aantal psychologen zich af. Ze stelden 270 mensen aan de kaak, en kwamen tot interessante conclusies.

Spijt

Waarom wordt de één gek van spijt, terwijl de ander nergens last van heeft? Een aantal factoren kunnen het verschil maken:

Fantasie

Allereerst speelt onze fantasie een grote rol. Wat was er namelijk gebeurd als jij tien jaar geleden wel die koffer had gepakt, en dat avontuur wel was aangegaan? De bekende ‘what if?’ en de daarbij passende dagdroom heeft zeker invloed op jouw portie spijt

De uitkomst

Best logisch: als de uitkomst van een keuze nou niet bepaald positief is, heb je natuurlijk meer spijt, dan dat je uiteindelijk er best gelukkig bij zit. Als jij bijvoorbeeld een relatie verbreekt, en na zes jaar als eenzame single een Tinder profiel aanmaakt kun je je best verdrietig voelen. En dan komt Mister Regret om de hoek kijken. Terwijl als jij de tijd van je leven hebt als happy single, zul je geen moment spijt hebben.

Je eigen normen en waarden

Soms moet je compromissen sluiten. Hoe vervelend dat ook is… we begrijpen dat het soms moet. Soms dan. Want passen we ons te veel aan, en doen we dingen die niet aansluiten bij onze normen en waarden is er een grotere kans op schuldgevoel

De meeste spijt

En waar hebben wij nu de meeste spijt van?

1. De liefde

Op de eerste plek staat de liefde. En hoe kan het ook anders? Als we namelijk heel eerlijk zijn hebben we vast allemaal wel iemand waar we soms nog aan denken, of waar de bekende ‘what if’ even opspeelt.

2. Familie

En ook dat is wel te begrijpen. Misschien heb jij wel een hele hechte familie waar iedereen close met elkaar is. Maar om bij de clichés te blijen: ‘ieder huisje heeft z’n kruisje’. In iedere familie speelt er namelijk weleens wat.

3. Educatie

Aiiii… ik denk dat we nu allemaal wel achter onze oren krabben. Of we wel de juiste studie hebben gekozen? Of we dat diploma uiteindelijk nog wel hebben gehaald, of vroegtijdig zijn afgehaakt? Of we niet beter ons best hadden kunnen doen op de Havo? En ga zo maar door

4. Carriere

Ook hier kunnen we wel wat bladzijden vol spijt mee vullen. Wel of geen ontslag genomen.. Wel of niet gesolliciteerd? Toch niet die onderneming begonnen? Toch wel die aandelen verkocht?

Opvoeden

Ook opvoeden werd aangegeven als één van de dingen waar mensen het meeste spijt van hebben. Zo heeft 1 op de 5 ouders spijt van hun gekozen babynaam!

Dit zijn de 5 dingen waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme