13 zaken die ontzettend fijn zijn aan gestopt zijn met roken

Body Redactie 11 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

Vooral die bij de koffie na het ontbijt en uiteraard in combinatie met een glas wijn: sigaretten en ik waren jarenlang bijzonder goede vrienden. Ik was typisch zo’n meisje dat in de brugklas begon ‘omdat het zo stoer stond’, om er vervolgens niet meer vanaf te komen. Totdat een vriendinnetje me 2 jaar, 5 maanden en 17 dagen geleden (899 dagen in totaal) mededeelde ‘dat dat roken me dus echt he-le-maal niet stond’.

Ik stopte. Just like that. Na drie keer het boek van Allan Carr gelezen te hebben, (toen nog experimentele) Zyban-pillen geslikt te hebben (vooral de slapeloosheid en depressieve buien waren bijzonder onaangename bijverschijnselen) en talloze nicotinepleisters over m’n hele lichaam geplakt te hebben, raakte ik van de ene op de andere dag nooit meer een sigaret aan. En daar ben ik tot op de dag van vandaag intens gelukkig om.

1. Je stinkt niet meer naar rook

Uit je mond (helaas, ook door kauwgom en smintjes heen), je haren, je vingers, alles!

2. Je kleren stinken niet meer naar rook

In theorie zou je dat shirt dus nog best een dag aankunnen (in theorie dan).

3. Je spaart bakken met geld

Hoewel dat tijdens het roken nooit genoeg motivatie was om te stoppen (je bent verslaafd of je bent het niet), maar als ik nu een berekening maak van hoeveel geld ik de afgelopen 900 dagen NIET uitgegeven heb…

4. Winkels dicht, geen mederokers in de buurt, where to go?

Je kent het wel – een etentje bij mensen thuis, een feestje in een dorp, een verjaardag op de camping waar je heengaat met nog maar twee sigaretten in je pakje. ‘Onderweg even langs de benzinepomp’, denk je nog. Om dat vervolgens te vergeten en te weten dat je bijna ‘leeg’ bent en dit de rest van de avond zal blijven. Pure paniek.

5. ‘Ben ik echt de enige…?’

In dezelfde categorie: binnenkomen op een etentje/feestje/vergadering/ander sociaal gebeuren en je realiseren dat je de enige bent die rookt. Dat worden eenzame pauzes en momenten-met-jezelf op het balkon.

6. Denk aan de kinderen

Over deze zal waarschijnlijk niet iedereen (vooral rokende moeders niet) het eens zijn, maar persoonlijk vind ik het er een tikkeltje apart uitzien, een moeder achter de kinderwagen met sigaret in haar hand. Hoe je het ook wendt of keert: het is niet echt het voorbeeld dat je aan je kinderen mee wil geven, toch?

7. Productiviteit: omhoog

Ik realiseerde me laatst dat ik in mijn rokende tijdperk gemiddeld één sigaret per anderhalf uur rookte. Op een werkdag van acht uur komt dat neer op vijf sigaretten. Vijf keer ongeveer zes minuten exclusief lopen van- en naar de rookplek: vijf keer tien = 50 minuten minder productiviteit per dag. Op stressvolle dagen was dat zeker (minimaal) een uur minder.

8. Longcapaciteit: omhoog

Zo’n klasje spinning of een half uurtje hardlopen is nog steeds pittig, maar je valt in ieder geval niet meer na 20 minuten hijgend neer.

9. Je huid klaart ervan op

Omdat die grauwe waas zo lekker wegtrekt. En leuk voor later: je krijgt een stuk minder rimpels.

10. Een vlucht duurt een stuk minder lang

De eerste jaren dat wij in Kaapstad woonden rookte ik nog. Elf uur vliegen ja. De laatste paar uur van zo’n vlucht stond ik nog net niet met m’n hoofd tegen de nooduitgang te bonken, maar het scheelde niet veel.

11. Nooit meer smerige rookruimtes in hoeven

Die op vliegvelden spannen de kroon, maar ook de ‘bushokjes’ bij bedrijven kunnen er wat van: de woorden ‘rookruimtes’ en ‘smerig’ horen eigenlijk steevast samen in één zin.

12. Je (niet-rokende) omgeving is blij

Omdat ze uiteraard al die jaren je rookgedrag gedoogden, maar nu je er vanaf bent toch wel heel erg blij is dat je ‘van die vieze gewoonte’ verlost bent. En je weet: ze hebben gelijk.

13. Vaarwel verslaving!

Uiteindelijk doe je het allemaal voor dat heerlijke gevoel niet langer afhankelijk van die stomme, slechte en veel te dure sigaretten te zijn. Hallo overwinning, vaarwel verslaving, wees welkom vrijheid!

Ps. Thanks Crista!

Zo praat je met je kind over verslavende middelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme