9 lessen die je leert wanneer je partner in het buitenland zit

Persoonlijk Els van Asseldonk 11 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

Er zijn veel banen waarin het voorkomt dat je naar het buitenland moet. Als jij degene bent die thuisblijft valt dat niet altijd mee.

Ik spreek uit ervaring, want vandaag is het zo ver: mijn militair komt terug. Twee en een halve maand lang heb ik hem moeten missen. Nu ik erop terug kijk kan ik zeggen dat het niet alleen maar vreselijk was. Dit heb ik onder andere geleerd:

1. Je leeft meer in het moment

Als hij weg is probeer je daar niet continu mee bezig te zijn, maar geniet je bijvoorbeeld van etentjes met vriendinnen en fijne momenten met je kinderen. Als hij er wel is, waardeer je dat extra en denk je zo min mogelijk aan wanneer hij weer weg moet. Het nú is voor jou het allerbelangrijkste, de rest is bijzaak.

2. Dat je eigenlijk best wel handig bent

Als je met iemand samenwoont, ga je al snel op diegene rekenen. Jullie maken een taakverdeling: jij maakt de keuken schoon, hij doet het vuilnis. Als hij dan ineens weg is, moet je zijn taken overnemen en kan hij niet je redder in nood zijn. Wat we bedoelen? Spinnen vangen bijvoorbeeld, of een kledingkast die in elkaar stort maken. Je moet het allemaal zelf oplossen en dat is echt niet zo verkeerd eens in de zoveel tijd.

3. Dat je dingen moet uitpraten, zonder ruzie te maken

Ruzie maken met je partner die je heel erg mist, terwijl hij ook nog eens duizenden kilometers verderop zit, is gewoon géén optie.

4. Je moet accepteren dat jouw baan/leven op de tweede plaatst komt

Niet omdat hij je niet respecteert, maar gewoon omdat het even niet anders kan. Als hij weg moet, dan moet jij zorgen dat de kinderen gelukkig zijn, de rekeningen betaald worden en het huis netjes is. En dat is soms best veel (respect voor alleenstaande vrouwen). En ja, daar heeft je baan of sociale leven soms onder te leiden.

5. Hoe belangrijk vrienden zijn

Als hij er niet is, moet je jezelf bezig houden. In je eentje zitten kniezen op de bank vind niemand leuk. Je vrienden kunnen ervoor zorgen dat de periode dat hij weg is, ietsje dragelijker wordt.

6. Sommige mensen snappen echt niet hoe jij je voelt

De mensen om je heen kunnen medeleven tonen maar daar houdt het ook mee op. En het heeft geen zin om je te ergeren aan je vriendin die zegt ‘dat je nu wel lekker tijd voor jezelf hebt’. Ze bedoelt het alleen maar goed en doet haar best

7. Het is oké om af en toe een meltdown te hebben

Ondanks dat je je tegenover de buitenwereld altijd sterk probeert te houden en zegt ‘dat het wel gaat’ kan het zo’n opluchting zijn om even van ellende uit elkaar te vallen en te zwelgen in zelfmedelijden. Daarna ben je weer als nieuw.

8. Dat je niet je hele leven on-hold moet zetten

Leuk dat je vent in het buitenland zit en jij niet in de mogelijkheid bent om naar hem toe te gaan, maar dat betekent niet dat jij niets leuks meer mag doen! Wil je op vakantie? Je hebt er hard voor gewerkt! Doen dus. Net als al die andere uitjes om je gedachten te verzetten.

9. Wat het allerfijnste iets ooit is: hem weer in je armen sluiten!

Je hebt er het beste van gemaakt toen hij weg was, maar nu ben je er wel klaar mee. Als je hem dan eindelijk weer ziet, valt alle frustratie en spanning van je af. En dat hij aan jouw zijde staat zul je nooit, maar dan ook nooit als vanzelfsprekend zien.

Tip: Download een aftel-app of koop een kalender, het afstrepen van de dagen geeft je nieuwe energie.

Misschien woon je zelf wel in het buitenland, dan mis je vast deze dingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen