15 x de leukste Ierse babynamen voor jongens én meisjes

Kinderen Janne Vogel 22 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Zijn jullie er nog niet helemaal uit? Misschien biedt een van deze stoere Ierse namen inspiratie. Ierland heeft iets eigenzinnigs met zijn Keltische mythes en sagen vol helden en prinsessen, en barst van de bijzondere babynamen.

Ben je gek op de uitgestrekte Ierse landschappen en gezellige pubs? Wie weet heb je wat aan de volgende namen! Wij vinden ze prachtig.

Ierse babynamen

1. Aoife

De Ierse versie van Eva of Ava (je spreekt het hetzelfde uit), maar dan met een bijzondere twist. Deze populaire naam is een ode aan ‘de grootste vrouwelijke strijder in de wereld’.

2. Eamon

Deze stoere jongensnaam kun je ontleden in de worden aim + on en betekent ‘de beschermer van de rijkdommen’.

3. Colm

Deze naam is afgeleid van Columba, een Ierse heilige. Columba was een groot dichter en blonk uit op school. De perfecte naam voor een toekomstige slimmerik.

4. Fionnoula

Deze meisjesnaam is afgeleid van de woorden ‘Fionn’ + ‘Ghuala’, wat fijn of zacht betekent. Omdat-ie een beetje lastig in de mond ligt, wordt hij vaak afgekort tot Fiona.

5. Nessa

Ook van deze meisjesnaam zijn wij fan. Betekenis: ambitieus, fel. Een bijzonder naam die iedereen ook nog eens zonder moeite uit kan spreken.

6. Liam

Deze naam komt al wel vaker voorbij in Nederland en is de Ierse vorm van William. Liam betekent sterke beschermer, en is daarbij een naam voor een écht stoere jongen.

7. Teagan

Deze meisjesnaam betekent ‘mooi’ in het Iers. Wij vinden ‘m prachtig.

8. Quinn

Deze jongensnaam komt in Ierland heel veel voor, maar horen wij hier nog niet zo vaak. Een frisse, originele naam die ‘intelligent’ betekent.

9. Art

Art is een afkorting voor Arthur, en betekent in het Iers ‘nobele beer’. Bijzonder!

10. Sinead

Deze meisjesnaam betekent ‘God is genadig’ en is de Ierse vorm van Jane.

11. Dillon

Weer eens iets anders dan Dylan. Deze Ierse twist betekent ‘trouw’ en ‘loyaal’. Mooooi.

12. Catriona

Deze naam komt van Catherine of Catherina, en komt van het oud Griekse woord voor ‘puur’.

13. Ennis

Nee, we zijn de D niet vergeten. Ennis betekent eiland en je spreekt de naam perfect uit als N + hiss.

14. Nora

Deze naam stamt af van de Latijnse woorden voor ‘eer’ en ‘reputatie’. En pluspuntje: ook over deze naam zal niemand struikelen.

15. Clooney

Wij kunnen alleen maar denken aan George, maar in Ierland is Clooney een veelvoorkomende jongensnaam. De betekenis? Intrigerende schurk. Kunnen we op zich begrijpen.

Staat jouw droomnaam er nog niet tussen? Check deze lijstjes ook nog even: 14 x lieve prinsessen babynamen voor meisjes en 35 x de leukste genderneutrale namen voor je baby.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

PureWow

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme