22 Leuke Zweedse kindernamen

Babynamen Redactie 29 aug 2016
Leestijd: 4 minuten

Eerder verscheen op Famme een lijstje met suggesties voor kindernamen en français, met pareltjes als Anaèlle, Lilou, Kais en Kylian. In diezelfde categorie willen we je de Zweedse pareltjes niet onthouden.

Want dat Zweden naast een heleboel onuitspreekbare namen voor Ikeawandkasten en hanglampjes, ook een aantal hele leuke, bijzondere en stoere namen hebben, is een feit. Hieronder een lijstje ter inspiratie – met enkele bekende en minder bekende Zweedse jongens- en meisjesnamen.

Voor jongens

Mats

Je kunt ‘m op heel veel manieren spellen (Matz, Mads, Mats of Madz), maar in Zweden spellen ze ‘m vooral met –ts op het eind, aangezien het oorspronkelijk van Matthias en Matteus komt. In Nederland is het anno nu een bijzonder populaire jongensnaam, maar dus wel op verschillende manieren gespeld.

Axel

Anno nu een van de populairste Zweedse jongensnamen, die letterlijk ‘vader van de vrede’ betekent. Dus naast een stoere, is Axel ook een idealistische naam.

Bjorn

Het eerst jaar kan dat best vermakelijk klinken: ‘Bjorn ligt lekker in de Baby Bjorn’.

Olaf/Olav

Naast de letterlijke betekenis sneeuwman was Sint Olaf ook beschermheer van Noorwegen. De stoere Vikinghelm zie je er gelijk bij.

Ole/Olle

Ole met één l is officieel een Deense en Noorse naam, afkomstig van de Oud-Noorse naam Óláfr danwel Anleifr (beter bekend als Olaf). De Zweden plakken er graag een tweede l bij: Olle. De betekenis is hetzelfde: afstammeling of erfgenaam. Ollie is trouwens ook leuk, maar dat heeft dan niet meer zoveel met de Scandinavische nazaten te maken.

Magnus

Groot, groter, grootst – Magnus is de naam. In de 7de eeuw was Magnus een bekende Duitse missionaris, maar de naam werd in Scandinavië vooral populair na de komst van de Noorse Koning Magnus I (11de eeuw). De naam werd daarna door zes opvolgende Noorse koningen gedragen, evenals door drie Zweedse koningen. Als je de naam te groot(s) vindt, kun je ook denken aan variaties als Magne, Mogens, Mauno, Manu of Mack.

Mikkel

De Scandinavische vertaling van Michael, dat oorspronkelijk uit het Hebreeuws komt en ‘welke man is als God?’ betekent. Eerlijk is eerlijk: voor de Nederlandse populariteitsprijs helpt het misschien niet dat een bepaalde aanduiding voor het mannelijks geslachtslid rijmt op Mikkel.

Oskar

Hij komt in Nederland vaker voor met een ‘c’ (Oscar), maar met een ‘k’ is de Zweedse variant. Betekenis: springende krijger.

Alvar

Alvar is zowel een Zweedse, Finse als Estonische variant van Oliver, dat op zijn beurt is afgeleid van het Germaanse ‘Alfihar’. ‘Alf’ betekent elf en ‘heri’ betekent strijder. Olivier en Alvar zijn daarmee ferme strijders in de elvenwereld. Hmmmm, eventueel kun je die toevoeging ‘in de elvenwereld’ weglaten.

Halvar

Als je je zoon liever stenen dan elven laat beschermen, dan kom je automatisch uit bij Halvar. Afkomstig van de Noorse naam ‘Halvard’, at ‘beschermer van de steen’ betekent. Een stoere, mannelijke naam.

Pelle

We blijven tenslotte in de steen-modus, want Pelle is de Zweedse afleiding van Peter. Peter is van oorsprong een Griekse naam die steen betekent, en zo is de cirkel weer rond. Als je vriend van Feyenoord houdt krijg je deze naam er zo doorheen, hoewel hij er misschien voor de volledigheid een accentje op de tweede ‘e’ aan toe wil voegen.

Voor meisjes

Stella

Stoere Stella. De naam betekent ‘ster’, zo eentje die volop kan stralen en sprankelen.

Malin

Komt van Madeleine, en wat ons betreft een prachtige variant.

Linnea

Oorspronkelijk van de Lennaea borealis-bloem, die op haar beurt weer vernoemd is naar Carl Linnaeus, een bekend Zweeds botanicus en wetenschapper uit de 18de eeuw. Wat ons betreft een leuke, originele variant op het aanmerkelijk bekendere Linn.

Bodil

Letterlijk: ‘battle will cure’, oorspronkelijk uit het oud-Noors. Een originele, mooie naam. Ook voor jongens, trouwens.

Evalina

De Zweedse draai aan Evelyn, die ‘licht’ en ‘leven’ betekent.

Greta

Misschien een tikkie ouderwets, want het wordt al snel ‘Greet’ of ‘Greetje’ (not good). Met een ‘h’ ertussen – Gretha – is het misschien een stuk stijlvoller. Komt van het Zweedse Margaret, dat ‘parel’ betekent.

Agneta

Als we dan toch bij ABBA zijn aangekomen… Greta en Agneta.

Matilda

Ook hier kun je ervoor kiezen er een ‘h’ tussen te zetten, de betekenis wordt er niet minder heroïsch van: ‘heldhaftig ten tijde van oorlog’. Je hoopt er nooit een beroep op te hoeven doen, maar niets mis met een flinke dosis moed en durf.

Britt

Al lang een bekende in de Nederlandse namenscène, een naam die ooit begon bij ‘Bridget’, wat ‘sterk, krachtig’ betekent. Vanaf daar was het een kort Scandinavisch bruggetje naar ‘Brigitta’ of ‘Birgitta’. En vanaf daar in een nóg kortere lijn door naar Britt.

Agda

De Zweedse verbastering van de (van oorsprong) Griekse naam Agatha, die letterlijk ‘goedaardig’ betekent. Het was vooral met dank aan de populaire Britse schrijfster Agatha Christie die de naam echt op de kaart zette.

Asta

Toegegeven, je legt je dochter wel een zware last op haar schouders, want Asta betekent ‘goddelijke schoonheid’. De naam komt oorspronkelijk van het ietwat ouderwetse Astrid (en die naam is natuurlijk beroemd geworden door de Zweedse mama van Pippi Langkous – Astrid Lindgren).

Benieuwd wat vorig jaar in Nederland de meest populaire kindernamen waren? Wil je weten hoeveel kinderen met een bepaalde naam in Nederland geboren zijn? Dat kan, want dat houdt de Sociale Verzekeringsbank nauwkeurig voor je bij!

Foto: Etsy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme