Italiaanse jongensnamen: Dit zijn de 30 allermooiste!

Kinderen Redactie 10 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Daar zijn ze: de mooiste Italiaanse jongensnamen, ter inspiratie voor moeders en vaders to-be – dit keer met een mooie bundeling namen uit La Bella Italia.

Allereerst: veel Italiaanse jongensnamen hebben een betekenis die gerelateerd kunnen worden aan God. Niet geheel verrassend, als je bedenkt dat Italianen een nogal gelovig volk zijn. Maar of je de religieuze inslag juist als een pré of een con ziet maakt niet per se uit, want onderstaande namen zijn allemaal mooi. En leuk om te weten: op een paar uitzonderingen na niet overmatig veel voorkomend in Nederland!

Italiaanse jongensnamen

1. Giovanni (of Jovani)

Om maar met een van de populairste Italiaanse jongensnamen te beginnen – dat is Giovanni. De afgelopen tien jaar werden er in Nederland bijna 900 jongens met deze naam geboren, die letterlijk ‘God is verzoenend’ betekent. Een alternatieve spelling – Jovani – heeft dezelfde betekenis, maar komt beduidend minder vaak voor.

2. Gianni, Gianluca, Gianluigi

Drie mooie namen die allemaal dezelfde betekenis hebben als Giovanni, namelijk dat God verzoenend is. Van de drie is Gianni de populairste in ons land, maar alles is relatief – vorig jaar werden er slechts 17 Gianni’s geboren.

3. Adamo

Een mooie variant op het Britse Adam – met dezelfde betekenis: aarde, man.

Een Italiaanse naam kiezen voor je baby

4. Silvan of Silvano

De betekenis van Silvan(o) is ‘bos’ – lekker rechttoe rechtaan dus. Desalniettemin van dit lijstje een van de meer voorkomende namen, waarbij de versie zonder ‘o’ – Silvan dus – verreweg populairder is. Vorig jaar werden er in Nederland 47 Silvan’s versus 6 Silvano’s geboren.

5. Silvio

Betekent ook bos.

6. Caio

Misschien zorgt de uitspraak voor enige verwarring, maar dat mag de pret niet drukken. Zeker niet als je bedenkt dat de naam ‘blij’ en ‘vrolijk’ betekent.

7. Tomasso of Tommasso

Een bijzondere betekenis: ‘tweeling’. De versie met dubbel m en dubbel s is in ons land populairder als variant op het meer gangbare Thomas.

8. Enzo

Na Giovanni de meest populaire Italiaanse jongensnaam in ons land is Enzo. Ik vermoed dat we een deel van de credit daarvoor ook moeten toekennen aan de Italiaanse autocoureur Enzo Ferrari, voor velen onder ons (mannen, vooral) een icoon. En misschien ook aan YouTuber Enzo Knol. Wederom is alles betrekkelijk: vorig jaar werden er ‘maar’ 256 Enzo’s geboren.

9. Stefano

Voor wie Stefan, Steven, Stephan of Steffen te ‘gewoon’ is, is Stefano een mooi alternatief. Betekenis: ‘gekroond’.

10. Benito

Betekenis: ‘gezegend’. Enige nadeel is dat het ook de voornaam van oud-dictator Mussolini was, en dat is nou niet per se de meest heroïsche persoon om mee geassocieerd te worden.

11. Alessandro

In Nederland relatief populair – sinds 2006 zijn er elk jaar gemiddeld zo’n 12 nieuwe Alessandro’s geboren (let op: maar één ‘l’). Betekenis: ‘beschermer van de mensheid’.

12. Danilo

We hebben het eerder gehad over God die verzoenend is, en ook Danilo kent een zeer godsdienstige vertaling: ‘God is mijn rechtdoener’. Uit dit rijtje een van de meer populaire.

13. Daylano

Je zou het misschien op het eerste gezicht niet zeggen, maar ook Daylano is een van de Italiaanse jongensnamen die ‘licht in de duisternis’ betekent.

14. Vito

Kort, stoer, lekker Italiaans. Betekenis: ‘leven’ of ‘levendig’. Precies wat je van een Vito verwacht.

15. Vico

Lettertje-ruilen en je komt van Vito op Vico, dat ‘veroveraar’ of ‘overwinnend’ betekent. Als die betekenis je aanspreekt, kun je nog meer kanten op: Vittore, Vittorino en Vittorio betekenen alledrie exact hetzelfde.

16. Timoteo

‘Gods trotsmakend’ luidt de letterlijke betekenis van Timoteo. Uiteraard is de kans groot dat het in de volksmond ‘Timo’ wordt, maar daar lijkt ons weinig mis mee.

17. Matteo

Kan ook! Relatief populair in Nederland – sinds 2006 zijn er in totaal 349 nieuwe Matteo’s als een van de populaire Italiaanse jongensnamen aan het Nederlandse bevolkingsregister toegevoegd. Betekenis: ‘Geschenk van God’.

18. Graziano

Als papa fan is van Feyenoord, is de kans groot dat deze naam na 2012 ineens aanzienlijk vaker op lijstjes voorkwam. Met dank aan Graziano Pellè, de niet onknappe spits (inclusief iconische haardracht) die tussen 2012 en 2014 zeer verdienstelijk voor de Rotterdamse voetbalclub speelde. Het moet gezegd: bij hem kwam de betekenis van de naam – ‘stijl’ – volledig tot z’n recht.

19. Leandro

Betekenis: leeuw.

20. Romeo

We kunnen er niks aan doen dat beelden van Leonardo diCaprio op ons netvlies blijven staan, verliefd kijkend van achter het aquarium. Wherefore art thou Romeo? Betekenis: ‘Romeinse’.

21. Roman of Romano

Voortbordurend op Romeo, is het grappig om op te merken dat de varianten Roman en Romano beduidend vaker voorkomen. De betekenis is uiteraard gelijk – ‘Romeins, afkomstig uit het Romeinse Rijk’. Romano eindigt trouwens op de populariteitslijst nipt hoger dan Roman, maar het verschil is te verwaarlozen.

22. Guido

We zeiden al eerder dat Silvio, Silvan en Silvano ‘bos’ betekenen, maar dat doet Guido ook. Plus: ‘uitgestrekt’. Relatief bezien niet overmatig populair – vorig jaar eindigde Guido op de 750ste plek van de ranglijst – goed voor 16 nieuwe Nederlandse Guido’s.

23. Ilario

Die populariteit gaat alleszins op voor Ilario, daarvan worden er in Nederland nauwelijks naamdragers geboren. Des te meer reden, want de naam betekent ‘vrolijk’ en wij vinden ‘m mooi.

24. Nino

Daar heb je die vergevingsgezinde God weer, want dat is wederom de betekenis van deze naam – ‘God is verzoenend’. Zitten er af en toe wel een paar van op dezelfde school: er komen er elk jaar zo’n vijftig bij in ons land, vandaar.

25. Rocco

Op het eerste oog een nogal stoere naam, wat grappig is als je bedenkt dat Rocco letterlijk ‘rust’ betekent.

26. Renzo

Naast dat het een van de lekkerste Italiaanse delicatessenzaken op de Van Baerlestraat in Amsterdam is, is Renzo ook een betrekkelijk zeer populaire jongensnaam die ‘gekroond met laurierblad’ betekent.

27. Salvatore

Hoe Italiaans wil je het hebben? Maar misschien ook een tikkeltje te maffia… Betekenis: ‘redder’.

28. Magar

Je hoort ‘m zelden, en toch is ‘ie prachtig: Magar. Betekenis: ‘behoeder’.

29. Isaia

Betekenis: ‘verlossing door God’. Kan trouwens ook prima als meisjesnaam.

30. Marco

Je zou bijna vergeten dat Marco van oorsprong een Italiaanse naam is, maar toch is het zo. De betekenis is kort maar niet minder krachtig: ‘man’.

Je moet ergens een lijn trekken, en dus doen we dat hier. Wat niet wil zeggen dat Aldo, Ciro, Draco, Amedeo, Emilio, Ennio, Fico, Gino, Lucio, Luciano, Pasquale, Rico, Sandro en Paolo niet ook prachtige namen zijn natuurlijk!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme