5 dingen die je moet weten over Matcha

Body Redactie 10 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Matcha is het it-drankje in New York en een eeuwenlang bewaard geheim uit Japan. In Nederland horen wij ook steeds vaker over Matcha thee. Heeft dit hippe drankje je nieuwsgierig gemaak? Lees dan verder.

1. Het is een groene thee-soort

Matcha is een Japanse groene thee. Voor een traditioneel kopje groene thee laat je de theeblaadjes trekken in heet water. In dit geval worden de blaadjes van de theeplant Camellia Sinesis vermalen tot poeder. Wanneer je dit groen gekleurde poeder oplost in heet water drink je dus de theeblaadjes.
Het produceren van Matcha thee gaat anders dan bij gewone groene thee. De theeplanten worden bedekt met donkere doeken zodat de planten minder licht krijgen en de groei en ontwikkeling van de theeblaadjes wordt gestimuleerd.

2.Het is mega-gezond

Matcha is de crème de la crème onder de thee. Het is een bron van antioxidanten (polyphenolen) die jouw lichaam gezond houden. Daarbij zijn deze antioxidanten goed voor de bloeddruk, bloedcirculatie en ze helpen tegen veroudering. Wat wil je nog meer?

3. Dagelijkse shot caffeïne

Omdat je de gemalen blaadjes in zijn geheel drinkt is de dosis caffeïne (lees: theïne) veel hoger dan normaal gesproken het geval is bij groene thee. De L-theanine zorgt voor de aanmaak van dopamine en serotonine. Na het drinken van een bakkie kun jij je weer goed concentreren en van L-theanine krijg je geen opgefokt gevoel. Drink voor het slapen gaan geen Matcha thee, want de energie boost kan wel zes uur aanhouden.

4. Aparte smaak

Eerlijk is eerlijk: Matcha heeft een sterke smaak, je moet er van houden. Sommige vinden de thee naar spinazie smaken. Wij vinden het bitter met een zacht, zoete nasmaak.

5. Detox-thee

Een kopje Matcha thee stimuleert de vetverbranding en heeft geen negatieve bijwerkingen.
Sterker nog, het ontgift het lichaam doordat afvalstoffen worden afgevoerd.

6. Je kunt het overal in gebruiken

Matcha is populair bij foodies, niet perse als drankje, maar ook als ingrediënt in gerechten. Als je op google recepten met Matcha zoekt, krijg je een shot inspiratie. Van muffin tot guacamole: Matcha is multifunctioneel. Pas wel op voor een overdosis Matcha, ook van gezonde producten kun je teveel binnen krijgen.

Omdat één glas Matcha Thee overeen komt met ongeveer tien glazen gewone groene thee, is het niet geschikt voor kinderen. Het is verstandig om zelf ook maar één kopje per dag te nemen.

Lees ook wat de voordelen van de mungbonen zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme