Een bevalling bestaat uit vijf verschillende fases. Dit zijn ze!

Bevallen Sophie Nortier 11 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoe zal de bevalling straks gaan? Wanneer begin je met persen en hoelang duurt zo’n volledige ontsluiting nu? Wij leggen je de vijf fases van de bevalling uit, zodat je misschien wat meer houvast hebt.

Let op: elke bevalling is uniek. De precieze details van deze fases kunnen dus verschillen van jouw eigen ervaringen.

Fase 1: de latente fase

Je bevalling kondigt zich meestal aan door de eerste weeën en niet door het breken van de vliezen zoals veel vrouwen denken. Dit is maar bij vijftien procent het geval. Tijdens de eerste fase van je bevalling heb je af en toe weeën die niet heel belastend zijn en ongeveer tien minuten uit elkaar liggen. Ook kun je af en toe wat bloederig slijm verliezen.

Fase 2: de ontsluitingsfase

Als je om de vijf minuten een wee krijgt en ze per keer een volle minuut aanhouden, ben je in de ontsluitingsfase beland. Nu is je baarmoedermond zo’n drie a vier centimeter geopend en zijn de krampen toegenomen in sterkte. Ontspannen kost je waarschijnlijk moeite en je zult de weeën echt moeten opvangen.

Fase 3: de overgangsfase

Je baby zal in deze derde fase door de weeën verder indalen en een begin maken aan de spildraai. Dat is een draai die je baby moet maken om in de goede houding door het geboortekanaal te gaan, namelijk met zijn achterhoofd als eerste.

Fase 4: de uitdrijvingsfase

Eindelijk heb je volledige ontsluiting en mag je dus gaan persen! Voor veel vrouwen een opluchting om eindelijk mee te kunnen werken in plaats van pijn op te vangen. Er zijn verschillende pershoudingen die je kunt aannemen. Het is maar net welke bij jou fijn aanvoelt en in welke houding je baby ligt.

Fase 5: de nageboorte

Je baby is eindelijk geboren, maar je bevalling is nog niet voorbij. Ongeveer vijftien minuten nadat je baby is geboren, moet de placenta (en eventueel vliezen) nog geboren worden. Meestal voel je nog een paar weeën die ervoor zorgen dat je baarmoeder samentrekt en verkleint.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen