Dit zijn de fijnste houdingen om weeën op te vangen én te bevallen

Bevallen Laurien Bleeker 8 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Als je bevalling eraan zit te komen, denk je misschien na over manieren om je weeën op te vangen. Of helemaal niet, en zie je wel wat er komen gaat. Hoe dan ook: we hebben wel wat tips en adviezen voor je, om je bevalling zo soepel en ontspannen mogelijk door te komen.

Wist je bijvoorbeeld dat een bepaalde bevalhouding je bevalling tot maar liefst een uur kan inkorten? En geloof ons, dat is veel als het om bevallen gaat… Dit zijn volgens verloskundigen de fijnste houdingen tijdens je bevalling.

Bevalhoudingen: dit zijn de fijnste om weeën op te vangen én te bevallen

1. Staand bevallen

Misschien niet de eerste houding waar je aan denkt als je gaat bevallen, maar toch is dit een natuurlijke houding. De zwaartekracht helpt je namelijk mee en je bevalling kan zo wel een uur korter duren dan wanneer je ligt. Ook schijn je minder pijnlijke ween te hebben, gaat persen makkelijker omdat je baby goed de ruimte heeft en is de kans op inknippen kleiner.

2. Zittend bevallen

Zittend je weeën opvangen kan in een bevalbad of je eigen bad, op het toilet, op bed, hangend over een stoelleuning of bijvoorbeeld op een fitnessbal. Ook zittend helpt de zwaartekracht je! Zittend bevallen kan ook, op een baarkruk. Hier zit een gat in, zoals de wc-bril, zodat de verloskundige of je partner de baby op kan vangen.

3. Bewegend weeën opvangen

Bewegen tijdens je weeën is sowieso fijn, want je ontspant je spieren er makkelijker mee. Ook maak je ruimte voor je baby en zwakt de pijn wat af als je beweegt. Je kan bijvoorbeeld rustig traplopen, heupwiegen terwijl je met je handen tegen de muur leunt of ergens tegenaan hangt en je kan ‘hangen’ aan je partner.

4. Op handen en knieën

Zittend op bed of de grond op handen en knieën is een fijne bevalhouding voor als je staan niet fijn vindt, maar ook niet wilt liggen. Je kan dan ook nog een holle en bolle rug afwisselen, wat verlichting geeft tijdens de weeën. Op deze manier bevallen kan ook, je baby heeft namelijk goed de ruimte.

5. Liggend

Liggen kan fijn zijn om weeën op te vangen en om te bevallen, maar de ontsluiting kan ook juist langer duren als je ligt, omdat je dus geen hulp helpt van, jawel, de zwaartekracht. Probeer dan ook zo lang mogelijk uit te stellen om te gaan of blijven liggen (soms moet je gaan liggen tijdens controles).

Nog een laatste tip

Als je aan het bevallen bent denk je er waarschijnlijk niet aan dat je van positie moet wisselen, maar dit kan juist veel voordelen hebben. Geef daarom bij je verloskundige of partner aan dat zij je moeten zeggen om af en toe even een andere houding aan te nemen, zodat je soepel en zo veel mogelijk ontspannen je kindje ter wereld kan brengen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De Verloskundige

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme