Bevallen op gevoel: zo luister je naar je eigen lichaam

Kinderen Laurien Bleeker 1 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Baren, bevallen, je baby ter wereld brengen: hoe je het ook noemen wilt, het is iets dat wij vrouwen kunnen. We zijn ervoor gemaakt en ook al hebben we bij een eerste bevalling eigenlijk geen idee wat ons te wachten staat, we weten wat we moeten doen.

Je lichaam vertelt het je en als je goed naar je eigen lichaam kan luisteren en op je gevoel kan vertrouwen, dan kan je bevallen op gevoel. Oefen alvast met deze tips en adviezen.

Bevallen op gevoel: zo luister je naar je eigen lichaam

1. Vertrouw op je lichaam

Leer al tijdens je zwangerschap te vertrouwen op je lichaam, als je dat nog niet doet. Het vrouwenlichaam weet precies wat ze moet doen als het tijd is voor je baby om ter wereld te komen. Leer te luisteren naar wat je lichaam aangeeft, leer signalen herkennen. Pak tijdens je zwangerschap bijvoorbeeld rust als je merkt dat je te druk bent, of maak een wandeling als je te veel bezig bent in je hoofd. Yoga of meditatie helpt hier ook goed bij.

2. Leer je hoofd leeg te maken

Bevallen terwijl je met je hoofd ergens anders zit, dat werkt niet. Zorg er daarom voor dat je van tevoren alles geregeld hebt (vluchttas, oppas) en dat je niet op het moment zelf nog aan alles moet denken. Denk vooral ook niet te veel aan wat je moet doen volgens de regels, volgens ‘hoe het hoort’, of volgens je zwangerschapscursus. Houd je hoofd leeg, volg je lichaam en volg je gevoel, blijf rustig en probeer naar binnen te keren. Denk alleen aan je baby die je straks in je armen hebt. Ook hierbij kunnen yoga en meditatie goed van pas komen.

3. Ontspan

Niet voor niets heb je een paar weken voor je uitgerekende datum al verlof. Gebruik die tijd voor je eigen ontspanning zodat je uitgerust je bevalling in gaat. Neem een massage, ga lekker wandelen of zwemmen, doe dingen waar je rustig van wordt. En streep je to do list af zodat je hoofd leeg is.

4. Voel je op je gemak

Als dat thuis is, blijf dan tijdens je bevalling thuis (wanneer mogelijk) en als dat in een bevalcentrum of het ziekenhuis is, ga daar dan heen. Bevallen lukt het beste als jij jezelf op je gemak voelt in je omgeving en met de mensen om je heen. Tijdens je thuisbevalling komt de kraamverzorgende erbij, geef ook aan of je het wel of geen probleem vindt als stagiaires meekomen. Jij hebt de regie in handen, dus jij bepaalt of je dit wel of niet ok vindt.

5. Laat je verwachtingen los

Een bevalling verloopt in de meeste gevallen niet zoals je verwacht, als je al verwachtingen hebt. Laat je verwachtingen dan ook lekker varen en laat het over je heen komen en ga daarin mee. Maar blijf wel bij jezelf, blijf naar je lichaam luisteren en volg je baby tijdens de weeën en daarna. In je bevalplan kan je dit meenemen, zodat de verloskundige weet dat je op je gevoel wilt vertrouwen en ze alleen ingrijpt wanneer nodig.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme