5 kinderspelletjes waar je enkel pen en papier voor nodig hebt

Kinderen Sophie Nortier 7 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Wie weet ze nog? De kinderspelletjes van vroeger. Nu je zelf kids hebt, moet je steeds vaker graven naar alles dat je vroeger zelf ook deed als kind. Mocht het je nou niet zelf lukken, helpen wij je graag een handje mee.

5x Kinderspelletjes met pen en papier

Als je veel thuis zit met de kids, raakt de inspiratie voor vermaak uiteindelijk een beetje op. Elk showtje is inmiddels duizend keer opgevoerd en constant nieuw speelgoedkopen is ook niet de meest duurzame optie. Dus wat dan wel? Nou, deze kinderspelletjes. En het grootste pluspunt; je hebt er alleen maar pen en papier voor nodig!

1. Wie ben ik?

Een bekend spelletje voor zowel kinderen als volwassenen is ‘wie ben ik’. Elke speler schrijft een bekend persoon of bekend filmpersonage op een post-it. Die post-it plak je op het voorhoofd van de persoon die links naast je zit. Je probeert te raden wie je bent door enkel ja/nee-vragen te stellen aan de anderen (bijvoorbeeld: ben ik een zangeres?). Ieder mag om de beurt een vraag stellen tot je kan raden wie je bent.

2. Twee in één

Bij dit kinderspelletje is het de bedoeling dat twee verhaaltjes door elkaar geschreven worden, waardoor er een bizar gek verhaal ontstaat.

Speler één schrijft de eerste zin van zijn verhaaltje bovenaan het papier (zonder dat de rest het kan zien) en vouwt daarna het randje van het blad om, waardoor zijn of haar zin bedekt wordt. Daarna schrijft speler twee (onder de bedekte zin van speler één) de eerste zin van zijn of haar verhaaltje. Die vouwt dan ook de rand om, zodat niemand de zin kan lezen.

Speler één en twee blijven afwisselend hun verhaaltje verder schrijven tot het blad volledig volgeschreven is. Daarna kan de pret beginnen door het verhaal hardop voor te lezen.

3. Voetbal op papier

Als je niet buiten kan voetballen, dan kan het nog wel op papier. Leg een blad papier tussen de twee spelers, met de kortste papierzijde naar elke speler toe. Elke speler tekent een kleine goal aan zijn kant.

De eerste die mag beginnen zet de punt van zijn pen op het papier, net voor zijn eigen goal. Daarna mag deze speler een korte streep tekenen richting de andere goal. De tweede speler doet daarna hetzelfde.

Het is de bedoeling dat je zigzaggend naar de andere goal gaat, zonder dat de andere speler in jouw goal terechtkomt. Als je de laatst getrokken streep van jouw tegenstander kan doorkruisen, dan houd je dus in theorie zijn bal tegen en win je.

4. De meeste woorden

Voor dit spel geef je elke speler een blad en een pen. Ieder mag om de beurt een letter en een thema kiezen, bijvoorbeeld ‘b’ en ‘supermarkt’.

Vanaf een afgesproken startsein krijgt iedereen 1 minuut de tijd om zo veel mogelijk woorden op te schrijven. In dit voorbeeld moeten ze dus zo veel mogelijk voorwerpen opschrijven die je in de supermarkt kan kopen, die beginnen met de letter ‘b’. De persoon die de meeste woorden kan opschrijven (die ook juist zijn), is de winnaar.

5. Fantasiemannetjes

Dit spelletje heeft ongeveer hetzelfde principe als ‘twee in één’, maar deze versie is met een tekening van persoon.

Elke speler krijgt een eigen blad, waarbij hij of zij bovenaan een gezicht mag tekenen (met haar, ogen, oren, neus, enzovoort) met een hals erbij. Daarna vouwen de spelers de rand van het blad om (zodat enkel de hals nog zichtbaar is) en wisselen daarna de papieren met elkaar.

Nu tekenen ze een lichaam van de hals tot aan de heupen en verwisselen opnieuw. Daarna komen de benen aan de beurt en bij de laatste wissel tekenen ze nog voeten of schoenen. Met een beetje fantasie krijg je op het einde de gekste mannetjes!

Meer lezen over spelletjes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen