5 tips om de decembermaand door te komen als jouw kinderwens onvervuld blijft

Kinderwens Wilma Groothuis 6 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Waar december eerder één groot feest was, sta jij daar dit jaar heel anders in. Of je nu misschien al een tijd aan het proberen bent om zwanger te worden of als je weet dat je onvruchtbaar bent, deze maand kan enorm lastig zijn.

Wij geven je graag tips hoe je deze maand hopelijk toch goed door kan komen.

Confronterende maand

December staat centraal voor samenzijn, familie, gezelligheid, diners en liefde. Waar de meesten genieten van de feestdagen, kan het voor vrouwen die heel graag zwanger wilden worden juist een heel confronterende maand zijn. Overal zie je vrolijke en gelukkige gezinnen en je beseft meer dan ooit wat je niet hebt of niet kan krijgen.

Ook is de decembermaand altijd volgepland met etentjes en borrels, van het werk, familie of vrienden. Overal staat het in het teken van gezelligheid en vaak hoor je dan ook juist allerlei verhalen over kinderen en baby’s. Natuurlijk ben je blij voor je collega’s, vriendinnen, nichten etc., maar dat neemt de pijn helaas niet weg.

Tips om december door te komen

Omdat wij jou ook een fijne decembermaand gunnen, geven wij graag tips hoe je december toch een beetje goed doorkomt.

1. Neem een pauze van social media

Dit is een grote uitdaging en misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het kan zeker nuttig zijn om een pauze in te lassen van je sociale mediakanalen in december. Mierzoete familiefoto’s bij de kerstboom, zwangerschapsaankondigingen en ‘de eerste kerst van ons kleine meisje/jongen’ foto’s: je hoeft ze echt niet allemaal te zien. Je kan er ook voor kiezen om alleen een bepaalde tijd of tijdsduur je telefoon te pakken als je toch een beetje op de hoogte wilt blijven.

2. Zorg goed voor jezelf

Het is een beetje cliché, maar toch heel belangrijk: wees een beetje lief voor jezelf in december. Dat moet natuurlijk altijd, maar wees je ervan bewust dat deze maand een beetje emotioneel kan zijn en dat je het verdient om jezelf af en toe even te verwennen. Dat kan door een dagje naar een wellness te gaan, jezelf uit shoppen te nemen of je lievelingseten te bestellen.

3. Durf ook ‘nee’ te zeggen

Als je veel verplichtingen en uitnodigingen hebt voor komende maand, kan dat een beetje veel worden, zeker als je aanvoelt dat het je veel energie gaat kosten. Als je ook nog eens weet dat bij een bepaald evenement veel zwangere vrouwen kunnen zijn of dat je ergens sowieso vijf keer de vraag gesteld krijgt wanneer jullie nou eens aan kinderen gaan beginnen, kun je je bedenken of je het dat bezoekje waard vindt.

4. Zoek steun

Als je echt tegen deze maand opziet, kun je ook kijken of je (online) een groepje mensen kunt vinden die in dezelfde situatie zitten als jij. Vrouwen die niet zwanger kunnen worden, stellen die al heel lang aan het proberen zijn of meerdere fertiliteitstrajecten hebben doorlopen: zij zullen allemaal begrijpen hoe jij je voelt. Het kan helpen om met elkaar te praten en je voelt je daardoor misschien ook even wat minder alleen.

5. Zoek afleidingen

Als laatste tip willen we meegeven dat het ook zeker kan helpen om afleidingen te zoeken. Het zou ook jammer zijn als je je de hele maand december verdrietig voelt, terwijl je ook af en toe juist even je gedachten kan verzetten. Ga met je partner iets leuks doen of zoek een vriendin op, misschien eentje die niet zwanger is of geen kinderen heeft, en geniet van het leuks dat december wel te bieden heeft voor jou.

Molly (38): ‘Door mijn eigen gemis wil ik niet meer naar babyshowers en op kraamvisite’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme