5 x Wetenschappelijk bewezen feiten over oude(re) vaders

Kinderen Chiara Izelaar 3 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Jong ouder worden lijkt steeds minder populair te worden. Je ziet steeds vaker ‘oudere’ stelletjes achter een kinderwagen lopen. Dat is niet gek, gezien kinderen krijgen veel verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Op latere leeftijd aan kids beginnen heeft zo z’n voor- en nadelen.

Rondom dit onderwerp wordt er vaak ingehaakt op – toekomstige – moeders. Maar ook oude(re) mannen die vader worden moeten een paar ups and downs overwegen. De volgende punten zijn wetenschappelijk bewezen. Sidenote: met oud(er) doelen we op mannen van 40 jaar en ouder. 

Hun baby’s lopen meer gevaar bij de geboorte

Kindjes van oudere vaders hebben een hogere kans op geboortekwaaltjes, zoals een laag geboortegewicht en epileptische aanvallen. Hoe ouder de vader to be in kwestie, hoe hoger het risico.

Hun kinderen kampen vaker met mentale gezondheidsproblemen

Helaas blijft het niet alleen bij fysieke kwaaltjes, maar kinderen met oudere vaders kunnen op latere leeftijd ook kampen depressie, OCD en schizofrenie. Ai!

Er is sprake van een verhoogd autisme risico

Autisme wordt bij verschillende onderzoeken gekoppeld aan een gevorderde leeftijd van de vader. Wetenschappers vermoeden dat verouderd sperma bepaalde stofjes bevatten die dit veroorzaken.

Hun zonen hebben een hoger IQ

Het is natuurlijk niet allemaal slecht nieuws voor oudere vaders… Zij krijgen vaak zonen met een hoger IQ en een betere focus. Daarnaast hebben hun kids minder de neiging om zich aan te passen aan anderen. Dit zou goed te maken kunnen hebben met het feit dat ze het gedrag van hun vader overnemen. Een typisch gevalletje ‘zo vader, zo zoon!’

Hun kinderen leven langer

Last but not least… Verouderd sperma is simpelweg gekoppeld aan een lang leven. Als dat geen mooi geschenk is voor jullie (toekomstige) koter, dan weten wij ‘t ook niet meer!

Wat vind jij de ideale leeftijd om kinderen te krijgen? Deel jouw mening via het Mamaforum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme