Sophie Nortier
Sophie Nortier Kinderen 17 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

7x belangrijke geldtips om je kinderen te leren omgaan met geld

Hoe leer je kinderen omgaan met geld? Wij sommen een aantal geldtips voor je kids op, waar ze echt iets aan hebben.

De spaarvarkens zijn allang niet meer. Tenminste, niet die roze porseleinen biggetjes waarbij een hamer aan te pas moest komen. Ook geld in de oude sok bewaren is zwaar passé. Tegenwoordig zijn kinderen voorzien van een elektronische spaarpot.

Kinderen leren omgaan met geld

Toch is het als ouder vaak moeilijk om je kind met geld te leren omgaan. Waar moet je eigenlijk op letten bij ‘sparen’? En wat is het uiteindelijke doel? Kent je kind de waarde van geld? Allemaal vragen die opkomen als het gaat over geld sparen.

Misschien ben je zelf wel niet zo’n hele goede spaarder en zijn tips meer dan welkom. Ruth Soukup van LivingWellSpendingLess zet ze op een rijtje:

1. Geld verdien je door te werken

Klinkt logisch. En dat is het ook. Althans, voor ons. Kinderen zijn er namelijk nog steeds van overtuigd dat je altijd maar geld uit de muur kan halen. Onbeperkt. Ze vragen zich totaal niet af hoe dat geld er überhaupt komt én of papa en mama hiervoor hebben gewerkt.

Daarom is het verstandig om je kinderen klusjes te laten doen tegen een kleine vergoeding, in plaats van ze elke week een bepaald bedrag te geven. Voor niets gaat de zon op.

Laat ze hun eerlijk verdiende geld verdelen in drie aparte (digitale) potjes: één om iets te kunnen kopen voor zichzelf, één om iets te kopen voor iemand anders en één om te sparen. Geld verzoet de arbeid.

2. Op = op

Als ze eenmaal een bepaald bedrag hebben gespaard, laat ze dan zelf beslissen wat ze ermee doen. Op deze manier ondervinden ze de consequenties en leren ze passende doelen stellen. Je geld er doorheen jagen is dus niet slim.

3. Wachten is niet erg

Het is goed om tegen je kinderen te zeggen dat het niet erg is om nog een tijdje door te sparen. Zo leer je ze dat het niet realistisch is om allemaal dingen te willen kopen, zodra het geld binnen is.

Immers, je kan niet alles hebben wat je hartje begeert. Ook breng je ze gelijk bij dat ze na de eerste maand van hun ‘volwassen’ baan echt geen opslag kunnen vragen. Ja, dit gebeurt namelijk regelmatig onder jongeren.

4. Wees een gulle gever

Het is uiteraard fantastisch als je kind een bepaald bedrag heeft gespaard en daar iets leuks van koopt voor zichzelf. Óf voor iemand anders.

Het hele proces van een cadeau uitzoeken voor een ander geeft aardig wat voldoening. Geld moet rollen, ook naar anderen!

5. Laat je geld niet verdwijnen

Het lijkt volkomen waanzin als we zeggen ‘leg uit aan je geld waar-ie heen moet’. Toch klinkt dit eigenlijk best vanzelfsprekend. Als je namelijk niet vaststelt wat de uiteindelijke bestemming is, dan is het geld binnen de kortste keren pleite.

Maak samen met je kind een berekening met wat hij of zij wil uitgeven aan bijvoorbeeld kleding en wat ze dan nog overhouden. En natuurlijk help je ze echt wel een handje als ze niet uitkomen. Stiekem. Want daar zijn ouders voor.

6. Koop geen dingen die je je niet kan veroorloven

Geef toe, een creditcard is verdomde handig, alleen (geef toe, part II) kun je je met dit verleidelijke geldwapen flink in de nesten werken. Leer je kind daarom dat het echt belangrijk is om niet met geld over de balk te smijten.

7. Wees tevreden met wat je hebt

Dit geldt voor jong en oud. Misschien wordt het tijd dat we stoppen met vergelijken en met het kijken naar anderen. Want ook al maakt geld niet altijd gelukkig, een ontevreden gevoel maakt ongelukkig.

Meer lezen over hoe je kinderen leert omgaan met geld?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme