Verloskundige Britte: ‘Gynaecoloog en ik keken elkaar opgelucht aan’

Columns Britte Kanters 17 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Britte  (30) is sinds 2013 werkzaam als verloskundige. Bij de Elle vroedvrouwen begeleidt ze ouders tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ze maakt dagelijks mooie, ontroerende, en grappige dingen mee. Op Famme deelt zij om de week haar verhalen.

“Onlangs ben ik aanwezig geweest bij een bijzondere bevalling. De zwangere dame heeft veel zelfvertrouwen. Niet alleen in haarzelf, maar ook in haar baby. Ze is een mama die heel goed in contact staat met haar eigen lichaam en precies weet wat ze wil. Met een lengte van 1 meter 80 is ze erg lang. Daarom had ik niet verwacht dat ze een kleine baby zou dragen. De groei van de baby en de baarmoeder wordt nauwkeurig opgevolgd tijdens het spreekuur bij de verloskundige. Ondanks dat de groei altijd prima verliep, wilde de gynaecoloog de bevalling graag inleiden. Het gewicht van de baby werd namelijk boven de 5 kilo geschat.

Een snufje hormonen

Uiteindelijk krijgt het koppel alle nodige informatie, en mogen zij zelf beslissen wat zij willen doen. Na veel wikken en wegen beslist het koppel dat ze graag even wachten met inleiden. Een paar dagen later gaan zij samen met de verloskundige naar het ziekenhuis om een ‘snufje’ hormonen te krijgen om de bevalling te laten starten.

De gynaecoloog bereidt zich voor op een zware en moeilijke bevalling. Persoonlijk denk ik dat de vrouw het wel aan kan. She got this. Ik heb er veel vertrouwen in. En inderdaad. Deze aanstaande mama en haar baby zullen iedereen laten zien uit welk hout ze gesneden zijn.

‘Dit hou ik niet vol, Britte!’

Een paar intense weeën, en wel honderd ‘dit-hou-ik-niet-vol-Britte’ later, wordt er op de baarkruk na een paar keer persen een prachtige baby geboren. Vliegensvlug ter wereld gekomen, zonder problemen door het geboortekanaal gekropen. Oké, mama heeft hoe dan ook heel hard moeten werken, maar het ging supergoed en heel snel. De kersverse mama houdt een gezond kereltje van 4,7 kilo in haar armen. De gynaecoloog en ik kijken elkaar opgelucht aan.

Het mooie aan deze casus is dat ondanks de angst van de dokter, er toch geluisterd werd naar de wensen van de cliënt. Ze werd gehoord. Van zo’n respectvolle en mooie ziekenhuisbevalling word ik intens gelukkig.

De grote uitdaging aan mijn baan is dat mijn visie, idee of mening niet altijd overeenstemt met de artsen in het ziekenhuis. Daar waar wij als verloskundigen uitgaan van het vertrouwen in het lichaam en de natuur, wordt een zwangerschap en bevalling vanuit het oogpunt van een gynaecoloog vaak als potentieel gevaarlijk gezien.

‘Verbindend samenwerken is mijn uitgangspunt’

Kort geformuleerd dan. Want hier zijn de nodige nuances voor nodig. Wij beseffen dat iedere moeder, iedere arts, en ieder ziekenhuis anders is. Ik wil dus absoluut niet iedereen over één kam scheren en polariseren is het laatste wat ik wil. Verbindend samenwerken is mijn uitgangspunt, maar wat vooral voorop staat zijn de rechten en de wensen van de zwangeren.
Ik probeer de ouders altijd mee te geven dat hun lichaam in de meeste gevallen baby’s maakt die de bevalling aankan. De angst dat een ‘dikkere’ of ‘grotere’ baby altijd voor een moeilijke en zware bevalling zorgt, klopt dus niet.”

Om de week houdt verloskundige Britte Kanters (30) je bij Famme op de hoogte van haar verhalen in de praktijk waar ze werkt.

Verloskundige Britte: ‘Na het telefoontje stoppen de weeën accuut’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen