Verloskundige Britte: ‘Na het telefoontje stoppen de weeën accuut’

Columns Britte Kanters 3 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Britte  (30) is sinds 2013 werkzaam als verloskundige. Bij de Elle vroedvrouwen begeleidt ze ouders tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ze maakt dagelijks mooie, ontroerende, en grappige dingen mee. Op Famme deelt zij om de week haar verhalen.

“Soms verbaas ik mij erover hoe sterk de vrouwelijke geest is. Ik ben namelijk getuige geweest van bevallingen waarbij de weeën op onverklaarbare wijze abrupt zijn gestopt. Alhoewel… volledig onverklaarbaar is het niet. Tijdens de bevalling wordt er een sterk hormonaal proces gestart (en gestopt!) waardoor het mogelijk is dat de weeën plotseling stoppen.

Natuurlijk zie ik vaker dat beginnende of kabbelende contracties niet doorzetten. Maar meestal verwachten we dat zodra de weeën eenmaal zijn begonnen deze onmogelijk zijn tegen te houden. Toch is niets minder waar. Zo heb ik een aantal bijzondere situaties meegemaakt die ik – als ik er zelf niet bij was geweest, moeilijk had geloofd. Het tegenhouden van de bevalling met je brein kan namelijk wél. 

Situatie 1: als de rust is wedergekeerd komen de weeën voorzichtig weer op gang

Een moeder heeft al een aantal uren weeën. Ze wil graag thuis bevallen, in haar eigen vertrouwde omgeving. Ontspannen vangt ze de pijngolven op. Plots gaat de telefoon. Aan de andere kant van de lijn klinkt de stem van een familielid. Haar schoonmoeder is namelijk van de trap gevallen, en wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Op het moment dat de moeder het nieuws hoort gebeurt er iets bijzonders. De weeën stoppen accuut. Pas 24 uur later, toen de rust is wedergekeerd en de familie is bijgekomen van de schrik, komen de weeën voorzichtig weer op gang.

Situatie 2: haar lichaam vertelt haar dat ze energie moet opdoen

Een zwangere vrouw is in verwachting van haar derde kind. Ze heeft een vlotte ontsluitingsfase. In een snel tempo heeft ze 10 centimeter ontsluiting. Je kunt dan verwachten dat de persweeën snel komen opzetten. Maar nee hoor. Deze moeder is moe, en haar lichaam vertelt haar dat ze energie moet opdoen. Dus ook bij deze zwangere vrouw stoppen de weeën. De moeder luistert enorm goed naar haar eigen lichaam. Ze geeft aan dat ze wil gaan slapen en stuurt iedereen weg. Iedereen verlaat de kamer, maar ik durf niet ver weg te gaan. Ik stap in de auto en rijd wat rondjes. Twee uur later mag ik terug komen. Ze is klaar om te persen. Niet veel later heeft het gezin er een gezonde kleine spruit bij, en kunnen de oudste kinderen hun kleine broertje liefdevol in hun armen sluiten.

Ons brein is tot zoveel in staat

Deze situaties laten zien dat het wel degelijk mogelijk is dat weeën onbewust stoppen. Maar het is ook mogelijk dat vrouwen de weeën bewust niet laten doorkomen. Ze houden het ‘tegen’. Wat ik vaak zie gebeuren is dat vrouwen met meerdere kinderen eerst zorgen dat de oudste kinderen in bed liggen, voordat zij zich kunnen overgeven aan wat hun lichaam zegt.

Mede door mijn werk heb ik ontzettend veel ontzag voor Moeder Natuur en ons vrouwenlichaam. We zijn tot zoveel in staat. Ons brein is tot zoveel in staat. Machtig prachtig. ”

Om de week houdt verloskundige Britte Kanters (30) je bij Famme op de hoogte van haar verhalen in de praktijk waar ze werkt.

verloskundige Britte, geboorteplan
Britte is werkzaam als verloskundige bij praktijk Elle vroedvrouwen. Bron: Eigen foto.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen