Deze is voor alle mensen met bruine ogen (en wat je misschien nog niet wist)

Body Sharon van der Werf 27 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Helaas voor mensen met blauwe, grijze of groene kijkers: de mensheid is begonnen met bruine ogen en alle andere kleuren stammen er vanaf. En dat is nog lang niet alles…

Heb jij zelf bruine ogen, lees dan vooral even verder. Altijd leuk om zulk soort weetjes in je repertoire op te nemen.

1. Betrouwbaar

Tenminste, dat wordt in onder andere dit onderzoek beweerd. Die bruine Bambi-ogen zien er gewoon ontzettend betrouwbaar uit. Heeft te maken met het oer-gevoel, omdat mensen tot 10.000 jaar geleden nog geen blauwe ogen hadden.

2. Antiek

Ja, je las het goed hierboven. Tot 10.000 jaar geleden waren er nog geen mensen met blauwe ogen, iedereen was bruin. Totdat iemand dankzij een genmutatie blauwe ogen kreeg, en deze generatie op generatie doorgaf. Op die manier zijn er steeds meer blauwogige op de wereld gekomen. Maar de bruine ogen leven er dus eigenlijk al vele malen langer!

LEES OOK: 7 merkwaardige weetjes over mensen met blauwe ogen

3. Stiekem ook een beetje blauw

Bruine ogen hebben onder het laagje bruine pigment nog een laagje blauw pigment. Stiekem zijn je ogen dus óók blauw. Als je wilt, zou je het bruine laagje weg kunnen laten laseren en voortaan door het leven gaan met blauwe kijkers, maar dat wordt in ons land niet vaak gedaan.

Bron: Tumblr

4. Dominant

De bruine oogkleur is een dominant gen. In alle werelddelen komen bruine ogen het meeste voor. Hebben jij en je partner bruine ogen? Grote(re) kans dat je kindje (uiteindelijk) dan ook met bruine ogen door het leven gaat.

LEES OOK: 7 x dingen die je waarschijnlijk niet wist over de kleur ogen van je baby

5. Nog een keer dominant

Niet alleen het gen is dominant, ook de bruine oogkleur kan een dominant karakter overbrengen op andere mensen. Dat is tenminste de uitkomst van een onderzoek van de Charles Universiteit in Praag. De onderzoekers lieten verschillende foto’s van mannen zien aan proefpersonen, die moesten laten weten hoe dominant de mannen overkwamen. Wat blijkt? Mannen met bruine ogen worden veel dominanter ingeschat dan mannen met lichtere oogkleuren.

6. Alcohol

Mensen met bruine ogen raken minder snel verslaafd aan alcohol. Dat wil niet zeggen dat ze niet snel dronken worden: integendeel, meestal juist sneller dan mensen met blauwe ogen. Dit heeft ermee te maken dat mensen met bruine ogen sterker reageren op externe stimuli, bijvoorbeeld in hun ademhaling en hartslag, dan mensen met blauwe ogen. Onderzoekers van de Georgia State University haalden daaruit de conclusie dat bruinogigen sneller dronken worden, maar ook sneller stoppen met drinken. En dát betekent dus weer dat ze ook minder snel verslaafd raken.

7. Reactievermogen

Hoera, het reactievermogen van bruinogigen is sneller dan dat van mensen met blauwe ogen. Dat heeft te maken met het pigment melanin, dat verantwoordelijk is voor het isoleren van de elektrische verbindingen tussen hersencellen. Mensen met meer melanin kunnen sneller reageren.

Ook groene ogen zijn heel bijzonder. Dit maakt mensen met groene ogen zo bijzonder en speciaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

visiondirectlivescience

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme