Eva Dusch
Eva Dusch Eten 9 mrt 2016
Leestijd: 5 minuten

7 typen fruitbomen die je makkelijk in je huiskamer kunt laten groeien

We zijn fan van de decoratieve groene kamerplanten. Maken hevig gebruik van de kruidenplantjes in onze eigen keukentuintjes. Klaar voor stap 3? De fruitboompjes! Met een beetje zonlicht, water en liefde groei jij straks je eigen citroenen en meer. Ja, zelfs wanneer je op drie hoog woont.

We hebben jullie doodgegooid met goede redenen om meer groene planten in huis te halen (waarvoor onze excuses). En als het goed is zijn we ook al aardig bekwaam als het gaat om het laten groeien van onze eigen groenten of zijn we zelfs eigenaar van een heuse moestuin. Nog meer vingers die groen mogen worden? Fruitboompjes zijn helemaal hip! Met een beetje goede verzorging en veel liefde kun je daar straks letterlijk de vruchten van plukken. Alvast één algemene tip: Denk bij het kiezen van de grootte van de pot na of je wilt dat de plant groter wordt of niet. Hoe groter de pot, hoe meer de plant namelijk groeit.

Vijgen

Huh? Maar daar groeit toch helemaal geen fruit aan? Jawel! Maar blijf dan wel zo ver mogelijk bij de vioolbladplant vandaan. Kies eerder voor een Ficus carica ‘Brown Turkey'(ook wel Negro Largo of Aubique Noire genoemd), die het binnen heel goed doet en die je gewoon flink kunt snoeien. Ook kan de plant zichzelf bestuiven.
Verzorging: Geef de plant één keer per week water en zet ‘m niet in direct zonlicht (maar wel in een lichte ruimte) of bij een open raam, daar houden ze niet van.

Citroenen en limoenen

Een huisie op het Spaanse platteland was natuurlijk fantastisch geweest. Maar mocht dat nog even niet in de nabije toekomst liggen, je kunt deze citrusvruchten ook gewoon in je eigen huiskamer laten groeien.
Kies dan wel voor een zelfbestuivende boom, zoals de Meyer Lemon (deze heeft niet zoveel hitte nodig om het fruit te laten rijpen), kaffir lime (citrus hystrix), de Perzische limoen (citrus latifolia) die in de supermarkt vaak wordt verkocht en de key lime (citrus aurantifolia).
Verzorging: Net als alle andere citrussoorten houdt de limoen van een zure grond. Zet ze daarom in speciale citrus potgrond of Mediterrane potgrond (grond voor rododendrons of camelia’s is ook prima). Ook houden citrusplanten van vocht, dus spray af en toe even wat water over ze heen. Uiteraard kunnen ze niet zonder zon (minstens 8-12 uur per dag), dus houdt daar rekening mee. Vanaf mei mogen ze naar buiten.

Olijven

Van alle fruitbomen heb je hier het minste werk aan. Ze kunnen goed voor zichzelf zorgen en kunnen enorm veel vruchten afleveren. Let op: ga je shoppen voor een olijfboom, houd er dan rekening mee dat de meeste bomen bedoelt zijn als ornament in huis (kijk hoe mooi!), er groeit dus geen fruit aan. De planten die dat wel doen zijn de Arbequina of de Picholine.
Verzorging: De olijfboom heeft vooral in de zomer verzorging nodig. Geef ‘m alleen water wanneer de opperste olielaag van de bladeren opgedroogd is en zorg voor een goede afwatering door eerst een flinke laag hydrokorrels op de bodem van de pot aan te brengen en daarna de mediterrane grond. Plaats ‘m buiten of vlakbij het raam want ze hebben minstens zes uur aan zonlicht per dag nodig. Je zult af en toe even moeten snoeien.

Avocado’s

Bron: Kinarino

Hadden ze ons niet even eerder kunnen inlichten hierover? En wij maar flappen met geld uitgeven aan die knetterharde dingen in de supermarkt. Kleine kanttekening: het is wel ontzettend moeilijk deze zelf te laten groeien, maar NIET onmogelijk. Tenminste, als je de pitten goed bewaard.
Verzorging: Prik zo’n vier grote satéprikkers in de pit en leg ‘m vervolgens in een glas water en zet deze op een zonnige warme plek. Vervolgens is het vooral veel geduld hebben, want de pit zal pas na een tijdje (zo’n drie tot zes weken) een teken van leven geven (ontspruiten). Plaats ‘m op dat moment over naar een bloempot.
Belangrijk om te weten is dat in de meeste groente en vruchten een remmende stof zit die voorkomt dat ze ontkiemen in de winkel. Wil je dus zelf een avocoadoplant kweken, dan heb je een biologische nodig. En let op: je moet héél veel geduld hebben om uiteindelijk je avocado’s te kunnen eten. Met een beetje geluk kun je na 5-7 jaar de vruchten plukken.

Bananen

Met hun grote bladeren en witte bloemen zijn ze een mooie kamerplant, maar je kunt er dus ook echt fruit aan laten groeien. Let wel goed op welke plant je koopt, want ze groeien niet allemaal fruit en je moet uitkijken straks geen reusachtige boom in je kamer te hebben staan. Met de Chinese Yellow, Dwarf Red en Cavendish zit je altijd goed.
Verzorging: Kies een lichte standplaats, want bananenplanten hebben per dag 12 uur indirect zonlicht nodig. Roteer ‘m af en toe even zodat alle kanten zonlicht vangen. En zorg dat de temperatuur niet onder de twintig graden zakt. Ze houden enorm van water, maar wees alert op ‘verdrinking’.

Moerbeien

Bron: Logees

Het fruit van deze boom, dat er ongeveer uit ziet als een grote framboos of braam, moet zo snel mogelijk geplukt worden wanneer het rijp is. En houdt er rekening mee dat de fruitstukken niet allemaal tegelijk rijp zullen zijn.
Verzorging: Lekker simpel! Gewone potgrond, maar niet te nat of gesloten, werkt prima. Af en toe een beetje wateren en de rest gaat vanzelf. Zet ‘m ergens op een zonnige en warme plek in huis, dus het liefst voor een groot raam waar veel licht naar binnen valt. De moerbeiboom groeit langzaam en geeft meestal pas vruchten na 6 – 8 (10) jaar.

Perziken en nectarines

Je kunt thuis een kleine bonanza of Prunus armeniaca laten groeien. Deze abrikoosboom zal zeer klein blijven en is daardoor geschikt voor de kleine tuin of op het balkon.
Verzorging: Houdt ze binnen in een lichte, zonnige ruimte waar het minstens 10 tot 13 graden is, anders krijgen ze het koud. Is het heel warm? Zorg dat de kamer flink doorwaait.

10x groente die je na gebruik verder laat groeien>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme