Dit zijn 8 hele lieve, romantische feiten over verliefdheid

Relatie Redactie 26 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Godsamme wat is het heerlijk om verliefd te zijn! Je straalt, die vlinders fladderen er lustig op los en je kunt nog maar aan één ding denken.

Verliefd zijn is heerlijk

Buiten dat het een onbeschrijflijk lekker gevoel is, brengt verliefd zijn interessante feiten met zich mee. Ben je zelf verliefd? Dan zullen deze feitjes je hart doen verwarmen:

1. Door te knuffelen, leven we langer

Onderzoekers aan de Universiteit van North Carolina tonen aan dat mensen die dagelijks 20 seconden besteden aan knuffelen, aan het einde van de dag een lagere bloeddruk hebben. Ook is hun hartslag gezakt. En laten een hoge bloeddruk en hartslag nou net twee componenten zijn die kunnen zorgen voor een hartafwijkingen.

2. Knuffelen verlicht je hoofdpijn

Stress op je werk of gewoon een keer koppijn? Ga naast je geliefde liggen en knuffel erop los! Tijdens de aanraking komt het liefdeshormoon oxytocine vrij. Onderzoek wijst uit dat dit hormoon helpt tegen hoofdpijn.

3. Stressvrij zoenen

Aan het zoenen? Grote kans dat jij op dat moment minder stress ervaart. Hoe dit komt? Tijdens het kussen wordt het stresshormoon cortisol omlaag gebracht.

4. Door elkaar in de ogen te kijken, breng je elkaars hartslag op één lijn

In deze studie werd aan 32 koppels gevraagd elkaar voor 3 minuten diep in de ogen te kijken. Wat er gebeurde? De hartritmes liepen langzaamaan gelijk.

5. Het kijken naar een foto van een geliefde vermindert pijn

Fysieke pijn, in dit geval. Oké, het is al even geleden, maar een experiment uit 2009 toont aan dat het kijken naar een foto van een geliefde fysieke pijn kan verminderen. In het experiment kregen vrijwilligers foto’s van partners te zien en foto’s van vreemden. Tegelijkertijd werd er een warm voorwerp tegen hun arm gehouden (no worries, het was niet gloeiend heet). Bij de foto’s van hun geliefden voelden ze het voorwerp minder goed dan bij die van vreemden.

6. Liefde op het eerste gezicht ontstaat in 0.2 seconden

Liefde op het eerste gezicht bestaat en kan worden gemeten aan de hand van de hoeveelheid liefdeshormonen (dopamine, oxytocine en adrenaline) die vrijkomen in de eerste 0.2 seconden nadat twee toekomstige liefdes elkaar voor het eerst hebben gezien.

7. Lionel en Ellen Buxton hebben nooit meer dan één nacht zonder elkaar geslapen

Ze zijn getrouwd in 1936 en het bericht komt uit 2012, maar we kunnen we stellen dat dit echte liefde is. We weten niet zeker of de twee nog leven, maar als dat wel het geval is dan wensen we ze het beste toe.

8. Als je net verliefd bent, kun je maar aan één ding denken

Aan hem of aan haar. Op obsessieve wijze. Dit komt doordat het kalmeringshormoon serotonine omlaag gaat.

Benieuwd of hij nu echt de ware is? Bereken het met onze liefdesformule!

Heb je een relatie met een introvert? Dít wil je partner met je delen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen