9 dingen die je kan doen als het je even allemaal teveel wordt

Kinderen Susan Dalstra 25 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Ken je dat, dat als er nog één iemand bij je aanklopt omdat ‘ie wat van je moet, je gaat gillen? Je voelt de druk op je schouders, je loopt op je tandvlees en het huilen staat je misschien nader dan het lachen. Dit kun je doen wanneer er (te)veel op je af komt. 

1. Blaas plannen af

Hoe hechter de vriendschap, des te beter ze het begrijpt. Ze weet dat jullie het snel inhalen.

2. Laat je rekening automatisch afschrijven

Want al die ongeopende enveloppen nemen veel te veel ruimte in beslag.

3. Zeg ‘nee’ tegen verkiezingen waar je niet op zit te wachten

Of je in de jury wil zitten van de taartenbak/dans/zang-wedstrijd van de school van je zoon? Nou, eh nee. Als je altijd alles wil zijn voor iedereen, ben je waarschijnlijk niet alles voor de mensen die het belangrijkst voor je zoon.

4. Delegeer de kleine dingen

Kun je boodschappen laten thuisbezorgen? Kan je moeder de kinderen meenemen naar de tandartscontrole? Is er een buurkind dat staat te trappelen om de hond uit te laten? Benutten die hap.

5. Maak iets schoon

De koelkast, de rommella, de kelder: zet die frustratie om in schoonmaakwoede. Van onderdrukte frustraties komt namelijk niets goeds.

6. Stel een automatische mail in

Mailt iedereen je met een miljoen vragen? Tijd om hun verwachtingen onder controle te krijgen. Stel een standaard-mail samen met iets in de trant van: ‘Dank voor je mailtje. Ik ben druk met een deadline/reizen/een project en check daarom mijn mail sporadisch. Dringende vraag? Zet dan dringend in de onderwerpregel. Anders reageer ik zo snel mogelijk’.

7. Doe iets kleins

Je kan je brein een beetje voor de gek houden door kleine doelen te stellen. Moet je een presentatie maken? Open alvast een Word-document en geef het een naam. Wil je een testament opstellen? Begin met een mailtje van twee zinnen naar de notaris. Een reis van tienduizenden kilometers begint ook met één stap.

8. De kunst van ‘not giving a f*ck’

Sarah McKnight schreef er een boek voor iedereen die moeite heeft met ‘nee’ zeggen: The Life Changing Magic of Not Giving a Fuck. Schep mentale aan de hand van de Not sorry-methode. Stap 1: bepaal waar je je echt niet druk om kan/wil maken. Stap 2: Geef geen fuck om die dingen.

9. Drie woorden: social media detox

Want laten we eerlijk zijn: als je to do-lijst overloopt zijn andermans vakantiekiekjes wel het laatste waar je op zit te wachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen