So true! Deze 9 soorten collega’s herkent iedereen op de werkvloer

Mind Winnie Verswijvel 27 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

De meeste mensen spenderen meer tijd op de werkvloer dan dat ze met hun familie spenderen. Geen wonder dat je je collega’s naderhand door en door begint te kennen! Welke soorten collega’s herken jij van onderstaand lijstje?

Of je nu op een HR-afdeling of in een boekhoudkantoor werkt, de kans dat je deze soorten collega’s herkent op de werkvloer is groot.

9 soorten collega’s die iedereen herkent

1. De zeurkous

Of het nu gaat om iets persoonlijks of iets op professioneel vlak, zeurkousen zullen al-tijd iets vinden om over te klagen. Het nieuwe toiletpapier in de toiletten, de foute havermelk in de koelkast of de relatie met hun schoonmoeder: wanneer zeurkousen ergens niet van gediend zijn, zullen ze vast en zeker hun ongenoegen uiten.

In de meeste gevallen hebben de zeurkousen wel een punt, alleen: de negatieve energie die ze uitstralen, is niet bepaald bevorderlijk voor een goeie sfeer op de werkvloer.

2. Het ‘ik-praat-altijd-over-mijn-kinderen’-type

Natúúrlijk is het af en toe leuk om iets mee te krijgen over het persoonlijk leven – en de kinderen – van je collega’s. Maar er zijn nu eenmaal collega’s die het niet kunnen laten om al-tijd over hun kinderen te praten.

Zodra je hen op kantoor aantreft, weet je dat ze je gaan overvallen met verhalen over hun kleuter. Heel aardig bedoeld allemaal, alleen: ze lijken geen idéé te hebben dat jij ook wel eens over iets anders zou willen praten.

3. De grapjas

Dit is het type collega dat tijdens de lunch de hele tafel entertaint met grappige anekdotes uit zijn persoonlijk leven. Het is het type mensen waarbij je je afvraagt hoe ze toch altijd zo vrolijk kunnen blijven.

Truth is: het zit in hun natuur om mensen te entertainen en om spanning uit situaties weg te halen. Een dankbaar teamlid, alleen: soms beseffen ze niet helemaal wanneer hun grappen gepast zijn en wanneer niet.

4. Het alleswetende orakel

Dit is het type collega dat zich extreem onmisbaar voelt op de werkvloer. Ze staan in nauw contact met het management omdat ze maar wat graag als eerste op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen op de werkvloer.

De alleswetende orakels voelen zich belangrijk genoeg om op dagelijkse basis hun mening te gaan verkondigen alsof ze de waarheid in pacht hebben. Ze lijken alles te weten en alles te kennen, alleen: soms komt dat lichtjes irritant over.

5. De stille held

Stille helden zijn de collega’s die niet graag in de schijnwerpers staan maar liever gewoon keihard werken. Ze blijven graag low profile en doen dag in dag uit hun best.

Ze zijn broodnodig in ieder team, echter worden ze vaak onderschat en krijgen ze te weinig credits voor hun harde werk.

6. De flirt

Wie herkent dit type collega niet? Flirts dartelen aantrekkelijk rond op de werkvloer en delen maar wat graag complimentjes uit. Ze flirten met zowat iedereen, of die persoon in kwestie nu een partner heeft of niet.

Met kleine gebaren weet de flirt iedereen met een positief gevoel op te zadelen. Alleen: door het feit dat ze dit bij iedereen doen, komt het geflirt een stuk minder oprecht over.

7. De hypochonder

Hypochonders zijn de collega’s die bij een maagkramp vermoeden dat ze een lintworm hebben en bij een paar keer hoesten denken dat ze terminaal ziek zijn. Doordat ze de geringste symptomen googelen, vrezen ze keer op keer dat ze ernstige gezondheidsproblemen hebben.

Ze verkondigen dit ook maar al te graag aan anderen op de werkvloer, alleen: ze lijken niet te beseffen dat hun hypochondrisch gedrag wel eens flink op de zenuwen van anderen kan werken.

8. De chatbox

Wanneer je deze collega’s tegen het lijf loopt, zijn ze al-tijd in gesprek met anderen. En dan niet om de uitwerking van een salescampagne te bespreken, maar om te chitchatten over koetjes en kalfjes.

Ze zijn ultra sociaal en best sympathiek, alleen: waar halen ze de tijd vandaan om zoveel werk links te laten liggen?

9. Het ‘alles-is-hoofdzaak’ type

Dit type collega’s heeft het extreem moeilijk met hoofdzaak van bijzaak te onderscheiden. Zelfs wanneer een belangrijke deadline nadert, zouden ze liefst nog uren discussiëren over de grootte van het lettertype in een presentatie.

Ze bedoelen het goed en zijn wellicht extreem perfectionistisch, alleen: soms moet je knopen kunnen doorhakken!

En eeuh, welk van deze soorten collega’s denk jij te zijn?

Meer over collega’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme