Aantal abortussen vorig jaar met 15 procent toegenomen en dit is de belangrijkste reden

Zwanger Laura Saija 13 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Het aantal abortussen was vorig jaar aanzienlijk hoger dan in 2021, met stijging van bijna 15 procent in vrijwel alle leeftijdsgroepen.

Er is alleen een afname te zien bij tieners jonger dan vijftien jaar. De hoeveelheid is op het hoogste niveau in 36 jaar.

Aantal abortussen

De jaarrapportage van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onthult dat er in 2022 in totaal 35.606 abortussen en overtijdbehandelingen werden uitgevoerd, wat neerkomt op een stijging van 4.557 vergeleken met 2021.

Het merendeel van de abortussen gebeurde tijdens de eerste acht weken van de zwangerschap. Vrouwen in de leeftijdscategorie van 30 tot 35 jaar kozen het vaakst voor zwangerschapsafbreking, net als in 2021. Vlak daarachter volgde de groep van vrouwen tussen 25 en 30 jaar.

Buitenlandse vrouwen

De inspectie registreert ook het aantal zwangerschapsafbrekingen onder de categorie ‘buitenlandse vrouwen.’ Dit zijn vrouwen zonder Nederlandse zorgverzekering. Het gaat dan om bijvoorbeeld arbeidsmigranten, internationale studenten en vrouwen die voor een abortus naar Nederland reizen.

Ook vrouwen die op de BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) wonen, vallen in deze categorie. In deze groep was er ook een toename van het aantal abortussen, maar wel minder: een groei van ongeveer 10 procent (van 2.954 naar 3.258).

Geen duidelijke verklaring

De inspectie heeft geen duidelijk verklaring voor de stijging. Vanwege privacyregels geven ziekenhuizen en abortusklinieken geen privé-informatie door aan de inspectie.

Waarom wordt er abortus gepleegd?

Volgens een onderzoek uit 2006 van de Nederlandse Vereniging van Abortusartsen spelen met name economische en sociale factoren een cruciale rol bij de beslissing tot abortus. Mogelijk is een stel nog niet klaar voor of te jong voor het ouderschap.

Ook spelen financiële middelen en de woonomstandigheden een grote rol. Te weinig geld of geen woning zijn vaak genoemde redenen om de zwangerschap af te breken.

Meest genoemde redenen abortus

Hieronder de meest genoemde redenen op een rijtje.

 1. Te weinig geld.
 2. Geen kinderwens.
 3. Geen energie om een zwangerschap te voldragen en het kind op te voeden.
 4. Te jong.
 5. Gezondheid moeder of kindje.
 6. Geen goede woonruimte.
 7. Gezin is al compleet.
 8. Geen goede opleiding.
 9. Relatie te kort.
 10. Relatie verbroken.
 11. Partner wil zwangerschap niet.

Sara (34): ‘Ik koos voor abortus en vertelde het niet aan de biologische vader’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme