Sherita Jager
Sherita Jager | LinkedIn Body 3 okt 2020

Super elastische en heldere afscheiding? Dit is je vruchtbare periode!

Er gebeurt heel wat tussen onze benen en als je bezig bent met zwanger worden let je daar nog eens extra goed op. Als je ‘s morgens wakker wordt en ineens afscheiding hebt waar je mee kunt bungeejumpen, krab je je waarschijnlijk achter je oren. Wat is dit nu weer?

Als je afscheiding – ook wel cervixslijm genoemd – super elastisch, doorzichtig en heel slijmerig is, maakt je lichaam zich klaar om bevrucht te worden. Goed nieuws dus als je zwanger wilt worden!

Een prachtig werkend lichaam

Je lichaam is zo’n mooi instrument dat het in gezonde staat precies doet wat het moet doen. En voor een vrouw betekent dat het lichaam zich tijdens haar vruchtbare jaren elke maand klaarmaakt om bevrucht te worden. Je lichaam weet precies wanneer, hoe, en wat het moet doen om bevrucht te worden. Terwijl wij met ons dagelijks leven bezig zijn, zorg je lichaam voor de rest. Om zwanger te worden betekent dit – onder andere – dat tijdens je cyclus je slijm elke paar dagen verandert. Het gaat van troebel naar doorzichtig, van brokkelig naar soepel en van nat naar plakkerig.

Cervixslijm en je cyclus

Tijdens de verschillende fases van je menstruatiecyclus vinden er veel veranderingen plaats die je niet altijd opmerkt. Hoewel de menstruatie niet te negeren is, merken we de andere veranderingen aan wat er tussen onze benen gebeurt, niet altijd op. Maar het cervixslijm, ook wel je baarmoederhalsslijm of afscheiding genoemd, is op een bepaalde periode van de maand extreem elastisch en helder, en bijna niet te negeren. Het is namelijk zo elastisch dat het soms tot wel 30 centimeter uit elkaar getrokken kan worden – en dat valt echt wel op als je naar het toilet gaat!

Heb je soms oranje-achtige vlekken in je zwarte onderbroek? Dit is de oorzaak

Perfecte omgeving voor de zaadcellen

Hoe rekbaarder je afscheiding of het slijm, hoe vruchtbaarder je bent. De dagen dat het slijm extreem rekbaar is, zijn jouw vruchtbare dagen. Een paar dagen nadat je lichaam dit vruchtbare slijm aanmaakt, krijg je namelijk je eisprong. Het slijm verandert omdat rond het moment van de eisprong, de eicel veel oestrogeen aanmaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je cervixslijm helder en elastisch wordt. De samenstelling heeft een groot voordeel voor het sperma, het is namelijk de perfecte omgeving voor de zaadcellen. In dit slijm kunnen zaadcellen tot wel 24 uur overleven.

Hoe controleer je het slijm?

Met een beetje oefening kun je jouw ‘vruchtbare’ slijm heel makkelijk zelf herkennen. Controleer het slijm niet nadat je seks hebt gehad, of als je opgewonden bent. In deze gevallen is het slijm namelijk anders, en heb je geen betrouwbaar resultaat. Je controleer je slijm zo: Steek twee schone vingers zo diep mogelijk in je vagina, zodat je dicht bij de baarmoedermond zit. Breng nu je vingers bij elkaar om wat slijm naar buiten te krijgen. Als het slijm elastisch – je kunt er draden van trekken – , sterk en helder is, ben je aan het ovuleren. Joepie!

Je eisprong herkennen? Deze 8 symptomen wijzen erop

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Super elastische en heldere afscheiding? Dit is je vruchtbare periode!
Sluiten