Dit zegt je slijm of afscheiding over je vruchtbaarheid

Body Sherita Jager 3 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Er gebeurt heel wat tussen onze benen en als je bezig bent met zwanger worden let je daar nog eens extra goed op. Als je ‘s morgens wakker wordt en ineens afscheiding hebt waar je mee kunt bungeejumpen, krab je je waarschijnlijk achter je oren. Wat is dit nu weer? Maar je afscheiding vertelt je wat over je vruchtbaarheid.

Als je afscheiding – ook wel cervixslijm genoemd – super elastisch, doorzichtig en heel slijmerig is, maakt je lichaam zich klaar om bevrucht te worden. Goed nieuws dus als je zwanger wilt worden.

Je afscheiding en vruchtbaarheid

Dit zegt je afscheiding of slijm over vruchtbaarheid:

Afscheiding tijdens je menstruatiecyclus

Je lichaam is zo’n mooi instrument dat het in gezonde staat precies doet wat het moet doen. Voor een vrouw betekent dat het lichaam zich tijdens haar vruchtbare jaren elke maand klaarmaakt om bevrucht te worden.

Je lichaam weet precies wanneer, hoe, en wat het moet doen om bevrucht te worden. Terwijl wij met ons dagelijks leven bezig zijn, zorgt je lichaam voor de rest.

Om zwanger te worden betekent dit – onder andere – dat tijdens je cyclus je slijm elke paar dagen verandert. Het gaat van troebel naar doorzichtig, van brokkelig naar soepel en van nat naar plakkerig. Je afscheiding vertelt je over je vruchtbaarheid

Elastisch slijm

Tijdens de verschillende fases van je menstruatiecyclus vinden er veel veranderingen plaats die je niet altijd opmerkt. Hoewel de menstruatie niet te negeren is, merken we de andere veranderingen wat er tussen onze benen gebeurt niet altijd op.

Maar het cervixslijm, ook wel je baarmoederhalsslijm of afscheiding genoemd, is op een bepaalde periode van de maand extreem elastisch en helder, en bijna niet te negeren.

Het is zo elastisch dat het soms tot wel 30 centimeter uit elkaar getrokken kan worden – en dat valt echt wel op als je naar het toilet gaat!

Heb je soms oranje-achtige vlekken in je zwarte onderbroek? Dit is de oorzaak

Vruchtbaarheid bij elastisch slijm

Hoe rekbaarder je afscheiding of het slijm, hoe vruchtbaarder je bent. De dagen dat het slijm extreem rekbaar is, zijn jouw vruchtbare dagen.

Een paar dagen nadat je lichaam dit vruchtbare slijm aanmaakt, krijg je je eisprong. Het slijm verandert omdat rond het moment van de eisprong, de eicel veel oestrogeen aanmaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je cervixslijm helder en elastisch wordt.

De samenstelling heeft een groot voordeel voor het sperma, het is de perfecte omgeving voor de zaadcellen. In dit slijm kunnen zaadcellen tot wel 24 uur overleven.

Hoe controleer je het slijm?

Met een beetje oefening kun je jouw ‘vruchtbare’ slijm heel makkelijk zelf herkennen. Controleer het slijm niet nadat je seks hebt gehad, of als je opgewonden bent. In deze gevallen is het slijm anders, en heb je geen betrouwbaar resultaat om aan je slijm/afscheiding je vruchtbaarheid af te meten.

Je controleer je slijm zo: steek twee schone vingers zo diep mogelijk in je vagina, zodat je dicht bij de baarmoedermond zit. Breng nu je vingers bij elkaar om wat slijm naar buiten te krijgen. Als het slijm elastisch – je kunt er draden van trekken – , sterk en helder is, ben je aan het ovuleren. Joepie!

Je eisprong herkennen? Deze 8 symptomen wijzen erop

Meer factoren voor vruchtbaarheid:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme