Afwijkende nierfunctie voortaan in eerste maand na geboorte op te sporen

Gezondheid Lise Steegmans 3 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Dat de nieren van een pasgeboren baby in de eerste maand na de geboorte steeds beter gaan werken, was duidelijk. Maar hoe precies, daar bestond nog veel onduidelijkheid over. Dankzij onderzoek van het Radboudumc is er nu een standaard voor de nierfunctie van pasgeboren baby’s.

Hiermee is het mogelijk om eventuele nierschade sneller op te sporen.

Nierfunctie van baby’s

Dat het lichaam van een baby volop in ontwikkeling is tijdens het eerste levensjaar, is algemeen bekend. Dat gaat van doorkomende tandjes tot een verdrievoudiging van de hersenen – in grootte én gewicht, om maar iets te noemen. Voor volwassenen en kinderen vanaf één maand was de standaardwaarde van gezonde nieren al lange tijd bekend. Maar voor pasgeboren baby’s was dat niet het geval.

Standaardwaarde

Dankzij het onderzoek van het Radboudumc kan het maken van een nauwkeurige schatting nu een stuk beter. Voor het onderzoek is de nierfunctie van bijna duizend gezonde baby’s uit vijftig internationale studies gehaald en gecombineerd. Daarbij kwamen de onderzoekers tot opvallende conclusies, zoals een grote verandering in deze standaardwaarde in de eerste weken.

Arts-onderzoeker Nori Smeets legt uit: “We zagen dat de nierfunctie van pasgeboren baby’s in de eerste vijf dagen na de geboorte verdubbelt. Daarna blijft de nierfunctie geleidelijk stijgen, tot het kind de leeftijd van twee jaar bereikt. Dan werken de nieren net zo goed als die van een volwassene, aangepast naar lichaamsgrootte.”

Nierfalen bij baby’s

Hierdoor kan ook de dosering van medicijnen beter op elkaar worden afgestemd. Dat is belangrijk, want de nieren spelen een belangrijke rol in het uitscheiden en daarmee de werking van medicatie.

“In het Radboudumc gaan we zorgen dat de nierfunctie automatisch in het patiëntdossier wordt weergegeven. Zo kunnen we zien of een kindje dat bij ons ligt opgenomen, mogelijk nierproblemen heeft. Als we zien dat de nierfunctie achterblijft, kunnen we de dosering van medicijnen aanpassen en zorgen dat deze kinderen op iets latere leeftijd nog op controle voor hun nieren komen. Zo houden we goed zicht op hen. Hoe meer deze standaard gebruikt wordt, hoe beter we baby’s kunnen behandelen én eventueel blijven volgen als dit nodig is,” aldus Smeets.

Niet alleen een baby is volop in ontwikkeling in de eerste maand na de geboorte. Oók de ouders. Lees hier welke vaardigheden je leert tijdens de eerste maand

Meryams zoon werd geboren met de nierafwijking hydronefrose: ‘Zijn nier was groter dan die van een volwassene’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme