Kun je als man beter geen alcohol drinken voor de bevruchting?

Gezondheid Lisa van den Akker 16 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Dat je als vrouw beter geen alcohol kunt drinken tijdens je zwangerschap, dat wist je waarschijnlijk wel. Maar hoe zit dat eigenlijk bij mannen? Kan het schadelijke gevolgen hebben voor de baby als je als man alcohol drinkt voor de bevruchting?

Wanneer een vrouw alcohol drinkt tijdens haar zwangerschap kan dat schadelijke gevolgen hebben voor de (ongeboren) baby. Door alcoholgebruik is er meer risico op hersenschade, vroeggeboorte of een miskraam. Zo is er een kans dat de baby geboren wordt met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS), een vorm van hersenschade. In dit artikel lees je meer over FAS en de gevolgen daarvan voor kinderen.

Mannen en alcohol voor de bevruchting

Maar hoe zit het nu precies met mannen? Brengt het ook risico’s met zich mee als de toekomstige vader alcohol drinkt voor de bevruchting? Eigenlijk is het antwoord daarop nog onduidelijk, voornamelijk omdat er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. En daar is een reden voor. Dit soort onderzoeken zijn namelijk al snel onethisch, vertelt fertiliteitsarts Grada van den Dool in EenVandaag. “Je kan moeilijk sommige mannen wel alcohol geven, sommige mannen geen alcohol geven en dan aan het einde kijken welke mannen een gehandicapt kind hebben. Dat is ethisch natuurlijk niet verantwoord, dus dat onderzoek gaat er niet komen.”

Onderzoeken

Toch zijn er wel op andere manieren enkele onderzoeken gedaan naar de gevolgen van alcoholgebruik door mannen voor de bevruchting. Een studie uit 2016, die werd gepubliceerd in het American Journal of Stem Cells, beschrijft hoe de levensstijl van een vader een invloed kan hebben op de gezondheid van zijn kind. Alcoholgebruik door vaders werd in verband gebracht met een lager gewicht bij de geboorte, een afname van de hersengrootte en een verminderde cognitieve functie.

Ook uit een studie, gepubliceerd in JAMA Pediatrics, bleek dat drinken door vaders gepaard gaat met een verhoogd risico op spermaafwijkingen, wat kan leiden tot onder andere aangeboren hartaandoeningen, afwijkingen aan ledematen en afwijkingen van het spijsverteringskanaal.

En een review van 55 onderzoeken vond ook een sterke correlatie tussen het drinken van vaders en baby’s die worden geboren met een aangeboren afwijking zoals een aangeboren hartaandoening (CHD).

WHO raadt drinken af

Omdat er dus aanwijzingen zijn dat alcoholgebruik door vaders schadelijk kan zijn voor de baby raadt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) alcoholgebruik voor mannen met een kinderwens in ieder geval af. Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut zegt daarover tegen EenVandaag: “Omdat we gewoon niet weten waar de grens ligt, hebben ze gezegd: ‘Het advies wordt gegeven om als je zwanger wilt worden helemaal geen alcohol te gebruiken.'”

Het heeft overigens geen zin om vlak voor de bevruchting te stoppen met het drinken van alcohol. Een zaadcel doet er namelijk twee maanden over om ontwikkeld te worden. Wil je dus graag stoppen met drinken voor de bevruchting, dan moet je dit al maanden van te voren doen.

Ellen’s man was alcoholist: ‘ik vertelde mijn dochter dat papa een ziekte had die alcoholisme heet.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme