Bevallen op all fours: dit zijn de voordelen

Bevallen Laurien Bleeker 24 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Bevallen op je rug zullen we niet aanraden, behalve wanneer dit niet anders kan. Laat liever de zwaartekracht je een handje helpen en kies voor een bevallingshouding waarbij je baby alle ruimte heeft om te wereld te komen.

Er zijn verschillende bevallingshoudingen die dat kunnen, één daarvan is all fours.

All fours

In deze bevallingshouding zit je op je handen en knieën. Je knieën staat iets uit elkaar, je handen rusten op de vloer of op een stevig oppervlak en je rug is vaak iets gebogen. Deze positie kan zowel op een bed, op de vloer met zachte bekleding, of zelfs in water worden aangenomen.

Het idee achter de all fours houding is dat het een natuurlijke en intuïtieve positie is die vrouwen vaak instinctief aannemen als ze de kans krijgen. In veel culturen wereldwijd wordt deze houding al eeuwenlang gebruikt, maar in de westerse cultuur bevallen vrouwen vaker op hun rug. Zonde, want deze bevallingshouding heeft vele voordelen.

De voordelen van de all fours bevallingshouding

Niet alleen de zwaartekracht is een voordeel van de all fours bevallingshouding: ook heeft de baby meer ruimte om door het geboortekanaal te gaan. Dit zijn alle voordelen uitgelegd op een rij:

Minder pijn in je rug

Eén van de grootste voordelen van de all fours positie is dat het de druk op je rug vermindert. Door de zwaartekracht en de positie van je lichaam wordt het gewicht van je baby anders verdeeld. Dat kan helpen bij het verlichten van rugpijn. Voor vrouwen die tijdens de bevalling veel last hebben van rugweeën, kan dit een verademing zijn.

All fours zorgt voor een betere doorbloeding

In de all fours bevallingshouding wordt je bloedcirculatie verbeterd, zowel voor jou als voor je baby. Dit komt omdat er minder druk op de grote bloedvaten in je buik wordt uitgeoefend. Hierdoor blijft de bloedtoevoer naar de placenta optimaal.

Het is een natuurlijke bevalhouding

Veel vrouwen gaan op instinct in de all fours houding zitten wanneer ze bevallen. Ook is het een fijne houding voor je baby, omdat deze door de ruimte die in je bekken die ontstaat, makkelijker kan draaien en zakken.

Ontspanning in de bekkenbodem

Doordat je bekken meer ruimte heeft, wordt de spanning op je bekkenbodem verminderd. Dit kan niet alleen de pijn verlichten, maar ook scheuren of andere bekkenbodemproblemen tijdens de bevalling helpen voorkomen.

All fours geeft de barende vrouw kracht

Bevallen op all fours kan je kracht geven en je kunt je echt betrokken voelen bij de bevalling.

Zijn er ook nadelen aan de all fours bevallingshouding?

Heel veel voordelen dus wanneer je ervoor kiest om op deze manier te bevallen. Heeft all fours ook nadelen? Een paar, maar die wegen niet op tegen de voordelen. Zit je een tijdje op handen en knieën, dan kan je vermoeid raken en je gewrichten kunnen pijn gaan doen. Probeer in dat geval even af te wisselen met een andere fijne bevallingshouding.

Een ander nadeel geldt eigenlijk niet voor de barende vrouw, maar voor de verloskundige: soms is deze bevallingshouding onhandig als medische interventies nodig zijn. Goed is om altijd te blijven communiceren met je zorgverlener, zodat je wensen duidelijk zijn.

Bevallingsverhaal Natasja: ‘Na een traumatische bevalling wilde ik heel graag thuis bevallen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen