Is het normaal om geen mannelijke gynaecoloog te willen? Verloskundige geeft antwoord
Een zwangerschap en bevalling zijn mooie ervaringen, maar kunnen ook best intiem zijn, zeker met bepaalde afspraken. Als jij bij deze afspraken of bij de bevalling geen mannelijke gynaecoloog wil, kan je dat dan zomaar aangeven? En wordt daar dan naar geluisterd?
Wij vroegen dit aan verloskundige Ayla.
Geen mannelijke gynaecoloog
“Het komt zeker voor dat vrouwen aangeven liever geen mannelijke gynaecoloog te willen”, vertelt Ayla. “De redenen zijn verschillend. Zo kan het met het geloof te maken hebben, een negatieve seksuele ervaring of vinden vrouwen het gewoon ongemakkelijk.”
Snapt Ayla dat sommige vrouwen dan liever een vrouwelijke gynaecoloog willen? “Ergens snap ik het wel, want je ligt wel half naakt en je voelt je misschien kwetsbaar op zo’n moment. Ik kan me wel indenken dat een vrouw dan fijner is. Maar ik heb dat met mijn eigen bevalling absoluut niet zo ervaren, dus ergens kan ik me er ook niet helemaal in verplaatsen.”
Geen beloftes
Maar is het überhaupt mogelijk om dit aan te geven en wordt daar ook naar geluisterd? Volgens Ayla wordt hier zeker naar geluisterd, maar kunnen ze geen beloftes maken. “Mijn antwoord is altijd: we gaan ons best doen, en als er een keuze is, dan zorgen we dat je door een vrouw wordt geholpen. Maar als jij met spoed moet bevallen en er is alleen een mannelijke gynaecoloog aanwezig, dan is dat de situatie en moet je het daarmee doen.”
Volgens Ayla ben je tijdens een spoedbevalling allang blij dat er iemand is die jou kan helpen, of dat nou een man of een vrouw is. “Ik weet dat bij de meeste vrouwen die vooraf aangaven liever geen mannelijke gynaecoloog te willen, maar het uiteindelijk wel kregen, dat op het moment zelf helemaal niet erg vonden. Dus we schrijven het op als een zwangere vrouw het aangeeft en proberen er echt wel rekening mee te houden, maar we kunnen niks beloven.”
Negatieve seksuele ervaring
Als een zwangere vrouw bij Ayla aangeeft liever geen mannelijke gynaecoloog te willen, dan probeert ze er eerst achter te komen waar het vandaan komt. “Als iemand bijvoorbeeld een negatieve seksuele ervaring heeft gehad, dan snap ik de gedachte erachter echt wel. Dat vind ik ook nog wel wat anders dan als iemand het alleen wat ongemakkelijk vindt.”
Maar toch kan ze ook dan niet beloven dat de vrouw in kwestie geen mannelijke gynaceoloog krijgt. “Dat zeg ik er ook altijd bij, dat als ik haar in het ziekenhuis moet overdragen en er is alleen een mannelijke gynaecoloog aanwezig, dat er dan geen keuze is. Wel probeer ik er dan altijd bij te blijven als dat kan, zodat ik haar niet ‘overlaat’ aan de gynaecoloog en er op die manier voor haar kan zijn.”
Partner mee naar bevalcursus? Verloskundige legt uit waarom dat belangrijk is