Last van mom guilt? Met deze tips heb je er geen last meer van 

Ouderschap Valéry de Voijs 23 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Mom guilt. Bijna iedere moeder heeft er (af en toe) last van. We hebben allemaal momenten waarop we geloven dat we een betere moeder kunnen zijn. Bij de ene moeder komt dat schuldgevoel sporadisch om de hoek kijken, terwijl de andere moeder dagelijks kampt met schuldgevoelens.

Voor iedere moeder die zichzelf onnodig bekritiseert en afstraft; lees eventjes verder. Famme heeft namelijk een aantal fijne tips die je kunnen helpen bij die nare mom guilt

Mom guilt 

De hele wereld kan zeggen dat je een geweldige moeder bent: toch voel jij je schuldig. Je hebt continue het gevoel dat je je kinderen te kort doet. Zelfs als je je baby één uurtje bij opa en oma achter laat om naar de tandarts te gaan, voel jij al een enorme mom guilt.

Het goede nieuws? Je bent niet de enige. Het minder goede nieuws? We kunnen die nare schuldgevoelens niet in één keer wegpraten. Wat we wél kunnen doen, is een aantal fijne tips opsommen waardoor jij meer controle krijgt over je gedachten en gevoelens. Op die manier kun jij die nare mom guilt de baas zijn. 

1. Zorg eerst voor jezelf 

Voor iedereen die wel eens in het vliegtuig heeft gezeten kent de gouden regel in noodgevallen. ‘Zet eerst je eigen zuurstofmasker op voordat je een ander helpt’. De reden hiervoor is heel simpel: als jij geen zuurstof krijgt, ben je niet in staat om anderen te helpen. En zo is het ook in jouw gezinsleven.

Zorg dus eerst dat jouw batterij is opgeladen, voor je een fijne moeder kunt zijn. Jouw kinderen hebben er namelijk niets aan als jij uitgeput en met een burn-out op de bank ligt. Ieder mens heeft me-time nodig om op te laden. En geloof het of niet, maar moeders zijn ook maar gewone mensen. 

2. Verdeel de verantwoordelijkheden 

‘It takes a village te raise a child‘. We kennen de uitdrukking allemaal, toch? We kunnen niet in ons eentje een kind opvoeden. Het is normaal om hulp te vragen aan familieleden, vrienden of andere mensen in onze omgeving. Wedden dat je kind het ook alleen maar leuk vindt om bij opa en oma te gaan logeren als jij een weekendje weg gaat? Daar hoef jij je totaal geen mom guilt bij te voelen.

3. Luister niet te veel naar anderen 

Er zijn altijd mensen die vinden dat jij het anders moet doen. Dat jij geen goede moeder bent. Dat jij niet hoort te werken, maar thuis bij je kinderen hoort te zijn. Dat jij niet in je eentje op vakantie mag. Of dat je je kinderen juist beter moet opvoeden. Deze mensen kun je niet veranderen.

Je kunt echter wél veranderen hoe jij met deze opmerkingen omgaat. Analyseer deze opmerkingen bewust. Ben je het eens met de mening van anderen of ben je eigenlijk wel gewoon tevreden met hoe je het allemaal doet? Grote kans dat de kritiek helemaal niet terecht is. Dus dan kun je deze opmerking gemakkelijker van je af laten glijden. 

4. Vergeet de opscheppers 

Moeders en opscheppen: het is een interessante combi. Waar je ook bent op de wereld, het lijkt wel een moeders tweede natuur om op te scheppen over alles wat met haar kinderen te maken heeft. ‘De borstvoeding gaat mij zó gemakkelijk af’, ‘Ik vind het moederschap ge-wel-dig!’ ‘Mijn baby slaapt al wekenlang nachten door’ of: ‘Mijn peuter was binnen één dag zindelijk.’

Heel leuk en gezellig voor deze moeder, maar die opmerkingen doen jou geen goed als jij met ongewassen haren, een outfit vol melkvlekken en een krijsende baby probeert de boodschappen in de supermarkt af te rekenen. Onze tip? Verander meteen het onderwerp. Begint deze moeder met opscheppende opmerkingen? Knik dan beleefd en begin over iets anders. Ieder kind is uniek en iedere ouder doet het op zijn eigen manier. 

5. Schakel een professional in 

Wanneer de mom guilt jouw leven beheerst, kunnen een aantal sessies met een professional enorm helpen. Een gedragstherapeut of psycholoog kan er samen met jou achter komen waar de oorsprong ligt van de mom guilt.

Hopelijk kunnen jullie er zo voor zorgen dat jij jezelf niet meer zo schuldig voelt en onnodig afstraft. Want ook al kent Famme jouw persoonlijke situatie niet, wij geloven dat jij een geweldige moeder bent. Concentreer je op jezelf en alle goede dingen die jij doet en laat de rest lekker los.

Julia: ‘Ik voel me schuldig omdat mijn kind veel cadeaus krijgt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen