Dit is de leeftijd waarop de meeste kinderen zindelijk zijn

Groei en ontwikkeling Laurien Bleeker 5 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Jonge kinderen leer je praten, lopen en zindelijk worden. Het is iets wat je op een gegeven moment gaat aanleren bij je kind. Alleen, wanneer is dat eigenlijk? Hieronder vertellen we wat de leeftijd is waarop de meeste kinderen zindelijk zijn en hoe je ze dat leert.

Meestal worden kinderen vanaf een jaar of twee bewust van plassen en poepen. Als ze dit aangeven bij je, je kind vertelt je bijvoorbeeld dat het aan het plassen is, is dat een goed moment om te beginnen met zindelijksheidstraining. Tussen de twee en drie jaar worden de meeste kinderen zindelijk. Meestal is een kind rond de derde verjaardag overdag zindelijk.

Leeftijd waarop kinderen zindelijk moeten zijn

Is jouw kind dat niet? Wees dan niet meteen ongerust. Je hebt nog een jaar om je kind zindelijkheid aan te leren. Wanneer je kindje naar de basisschool gaat, moet het namelijk zindelijk zijn.

Probeer je kind vooral niet te dwingen om op het potje of de wc te gaan, want dan gaat het zich alleen maar verzetten. Zindelijk worden heeft vooral tijd nodig. Lukt het niet, probeer het dan een weekje later nog eens. Kies een moment waarop je die tijd hebt en doe het rustig aan. De zomerperiode is een perfect moment, omdat je dan veel buiten bent en je kind vaak al minder kleding aanheeft. Je kind kan in de tuin bijvoorbeeld zonder luier rondlopen.

Zorg voor regelmaat voor je kind door het op vaste momenten naar het potje of de wc te brengen. Komt er niets, dan is dat ook niet erg en probeer je het later nog een keer. Blijf wel positief en geef je kind alsnog een compliment voor het proberen.

Ongelukjes en zindelijk worden

Ongelukjes horen er ook bij. Ook vanaf drie jaar en als je kind zindelijk is, zit een ongelukje in een klein hoekje. Bij inspanning tijdens het spelen bijvoorbeeld, kunnen kinderen nog wel eens vergeten om op tijd naar de wc te gaan. Word dan niet boos, maar maak het snel schoon en stel je kind gerust. Anders kan je kind zich gaan schamen en dan wil het helemaal niet meer naar de wc.

In de nacht zindelijk zijn is een ander verhaal. Dat duurt vaak nog wat langer. Is de luier van je kind zo’n vier tot vijf ochtenden achter elkaar droog? Dan kun je ‘s nachts proberen de luier weg te laten. Een wasbaar dekmatrasje dat vocht opneemt is in dat geval wel handig. De leeftijd waarop kinderen ‘s nachts zindelijk zijn is meestal tussen de drie en vier jaar, maar er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk.

Ervaringsverhaal over zindelijkheid

Lara, moeder van drie: “Ik had het geluk dat mijn oudste zelf geen luier meer wilde toen hij drie jaar was. Hij was meteen zindelijk overdag, maar had ‘s nachts vaak nog een luier om. Op een gegeven moment hoefde dat ook niet meer. Af en toe had hij nog een ‘ongelukje’, maar dat ging ook snel over. De middelste wilde toen hij drie werd geen luier meer en was meteen zindelijk, ook in de nacht. Onze jongste is een ander verhaal: zij is nu drie jaar en een paar maanden en wil absoluut niet op het potje of de wc. We wachten nu maar tot de zomer en hopen dat ze er dan wel aan toe is…”

Zindelijk worden binnen een korte tijd: hoe pak je dit aan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen