Zindelijk worden binnen een korte tijd: hoe pak je dit aan?

Kinderen Vera Guldemeester 4 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Het zindelijk maken van je kind in een korte tijd is heftig, maar het is het meer dan waard. Voor je het weet zijn de luiers niet meer nodig en kan je kind gewoon zelf naar het toilet. Wil je je kind zindelijk maken binnen een korte periode? Wij hebben hieronder wat handige tips voor je klaarstaan zodat het niet alleen snel, maar ook op een speelse en leuke manier gaat lukken. 

Heb je het idee dat je kind er klaar voor is om zindelijk te worden? Signalen hiervoor zijn o.a.: gedurende de dag twee of drie uur droog blijven, als ze zelf vertellen dat ze geplast of gepoept hebben, aangeven dat ze moeten plassen of poepen, aan de luier gaan trekken of als ze zich terugtrekken in een hoekje. Heb je zoiets van ‘Ja, dit zie ik bij  mijn kind’? Dan is dit waarschijnlijk het goede moment om je kind zindelijk te laten worden. 

Stappenplan zindelijk worden in een korte tijd

Heb je een toiletverkleiner, potje, billendoekjes en een stickervel bij de hand? Dan ben je er helemaal klaar voor. Let’s go. 

1. Startfase zindelijk worden

Wanneer je denkt dat je kind klaar voor zindelijkheidstraining is dan is het belangrijk om het op vaste tijden op de wc of op het potje te zetten. Daarna trek je je kind weer een luier aan. Denk aan de volgende tijden: voor en na het slapen, voordat je de deur uitgaat en wanneer je weer thuiskomt, voor het eten en na het eten. Op deze manier laat je je kind al kennis maken met het toilet en het potje. Wanneer je kind tijdens deze startfase die ongeveer een week duurt al plast of poept op het potje dan kun je bijvoorbeeld een beloning geven in de vorm van een sticker. 

2. Het echte werk

Daarna begint het echte werk: het zindelijk maken van je kind. Laat, hoe spannend je het ook vindt, de luier overdag achterwege. Leg je kind uit dat het de laatste luier is en dat het nu tijd is om zonder luier door het leven te gaan. Zet de vaste tijdstippen door en let tussendoor goed op de signalen die je kind afgeeft als het naar de wc moet. Ook nu is het weer leuk voor het kind om met een beloningssysteem te werken in de vorm van een sticker en natuurlijk veel lieve woorden en applaus. Mede hierdoor zal je kind snel zindelijk worden.

3. Wekker zetten

Heb je het idee dat je kind niet iedere keer moet plassen op vaste tijdstippen? Misschien kun je dan iedere 45 of 60 minuten een wekker zetten. Vraag op dat moment of je kind naar het toilet moet. Is dit niet het geval, dan kun je nog even wachten. Op deze manier creëer je steeds meer tijd tussen de plas- poeptijdstippen. 

11 x zo train je de zindelijkheid van je kind ‘s nachts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme