Onverwacht zwanger? Zo krijg je jouw gedachten op een rij

Mind Lisa van den Akker 4 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Het kan iedereen overkomen, je raakt onverwacht zwanger. Of je nu onvoorzichtig bent geweest of gewoon pure pech hebt doet er niet meer toe, want je staat opeens aan het begin van een hoe dan ook grote verandering in je leven. Misschien twijfel je of je deze zwangerschap wil afbreken of voldragen. Maar hoe zorg je nu dat je de juiste keuze maakt? Zo krijg je jouw gedachten op een rij.

Onverwachts of ongepland zwanger worden zet jouw wereld op zijn kop. Voor de een zal de keuze misschien direct duidelijk zijn, terwijl de ander met veel twijfels zit. Hoe kom je nu vanuit die twijfels tot een beslissing? Deze dingen helpen je.

Onverwacht zwanger en je twijfels

Op deze manieren kun jij proberen je twijfels op een rij te zetten.

1. Voors en tegens

Het klinkt kinderlijk, maar een lijst maken met voors en tegens kan heel verhelderend werken. Het helpt je om je twijfels inzichtelijk te maken. Het hoeft niet alles bepalend te zijn voor je uiteindelijke keuze, maar het kan je zeker helpen om een besluit te nemen.

2. Een dag doen alsof

Deze oefening duurt drie dagen, de eerste dag doe je alsof je besloten hebt de zwangerschap te voldragen. Die dag doe je alles alsof dat besluit al is genomen, ervaar hoe dat voelt en schrijf je gevoelens op. De tweede dag is een rustdag, en de derde dag doe je alsof je hebt besloten de zwangerschap af te breken. Hoe voel jij je hierna, ook nu schrijf je jouw gevoelens weer op. Een zware maar vaak verhelderende opdracht.

3. Praten

Kies een vertrouwenspersoon om mee te praten, dat kan je partner, een vriendin of je moeder zijn. Iemand waarbij jij je veilig voelt en waarvan je weet dat diegene geen oordeel zal vellen over jouw beslissing. Praten over je gevoelens kan erg opluchten en je nieuwe inzichten geven.

4. Geef het tijd

Geef jezelf de tijd, laat het even bezinken en vraag niet van jezelf om morgen al een beslissing te nemen. Een weloverwogen besluit neem je namelijk niet over één nacht ijs. De wettelijke bedenktijd voor het afbreken van een zwangerschap is vijf dagen, maar neem gerust meer tijd als je dat nodig hebt.

5. Professionele hulp

Ben je erg emotioneel en heb je veel twijfels, dan kan het goed zijn om professionele hulp in te schakelen. Praat bijvoorbeeld over je situatie met een maatschappelijk werker of benader het FIOM die specialist zijn in het bieden van hulpverlening bij ongewenste zwangerschappen.

Deze 6 verrassende factoren zorgen ervoor dat de anticonceptiepil minder goed werkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme